Review 5x07 "Crossed"


Γράφει η Aurora Speeder

Την επόμενη Κυριακή θα κριθούν όλα. Τελεία. Μετά από ένα επεισόδιο στα ίδια επίπεδα όπου κινήθηκαν και τα προηγούμενα τρία, περιμένουμε όλοι να γίνει το μεγάλο αλαλούμ σε 7 ημέρες.

Ξεκινάμε με το τι έγινε. Η Sasha είναι ακόμη φρικαρισμένη με τον θάνατο του Bob και ξεσπάει στα εκκλησιαστικά καθίσματα, ο Tyresse εμφανώς πιο συνειδητοποιημένος για το πού βρίσκονται και τι συμβαίνει (ευχάριστη έκπληξη) κι ο Daryl πάντα ο ίδιος. Όλοι είναι επί ποδός για να ετοιμάσουν την εκκλησία ώστε να είναι πλήρως προστατευμένη από παντού από κάθε απειλή (ανθρώπινη ή... ζομπένια), εκτός απ'τον Gabriel, ο οποίος ενδιαφέρεται μόνο για το αν θα πάρουν τον σταυρό και το ότι καταστρέφουν αντικείμενα της εκκλησίας, παρότι θέλουν να την κάνουν φρούριο.Ο B-Rick για ακόμη μια φορά δείχνει ότι, παρόλο που τό'χει χάσει λιγάκι, παραμένει ο αξιαγάπητος Rick Grimes που γνωρίσαμε, που αναγνωρίζει ό,τι χρειάζεται, εκτιμά και σέβεται το καλό που του γίνεται. Πώς; Από τη συζήτηση που έχει με τη Michonne όπου του λέει εκείνη ότι χρωστάνε στην Carol κι εκείνος της λέει “Εγώ της χρωστάω περισσότερα”. Αν δεν κάνω λάθος, σε παλιότερο επεισόδιο ο Tyresse είχε πει στην Carol ότι είχε ήδη πει στους άλλους ότι την έχει συγχωρήσει που είχε κάψει τους αρρώστους στη φυλακή κι ότι θα το αποδέχονταν κι οι υπόλοιποι. Λογικά, συμπεριλαμβανομένου του B-Rick, ανεξάρτητα απ'το αιώνιο χρέος που της χρωστάει που έσωσε την κόρη του.

Gabriel, Michonne και Carl μένουν πίσω μαζί με το μωρό κι οι υπόλοιποι παίρνουν το δρόμο για την Atlanta. Σε αυτό το σημείο θα μπούμε στα θρησκευτικά, καθώς το πλάνο με τον Gabriel που αποστρέφει το βλέμα του απ΄τους άλλους και βλέπουμε στο βάθος μια ξύλινη πλάκα με σημεία από τη Βίβλο δεν είναι καθόλου τυχαία.
Πρώτο: Προς Ρωμαίους 6:4 “συνετάφημεν οὖν αὐτῷ διὰ τοῦ βαπτίσματος εἰς τὸν θάνατον, ἵνα ὥσπερ ἠγέρθη Χριστὸς ἐκ νεκρῶν διὰ τῆς δόξης τοῦ πατρός, οὕτω καὶ ἡμεῖς ἐν καινότητι ζωῆς περιπατήσωμεν.”
Δεύτερο: Ιεζεκιήλ 37:7 “Εγώ επροφήτευσα σύμφωνα με την εντολήν του Κυρίου. Οταν εγώ επροφήτευσα ιδού, έγινε σεισμός, ο οποίος έφέρε τα οστά το καθένα εις την φυσικήν του θέσιν και το ενηρμόνισε προς τα αλλά οστά, ώστε να αποτελεσθούν ολόκληροι σκελετοί.”
Τρίτο: Κατά Ματθαίον 27:52 “καὶ τὰ μνημεῖα ἀνεῴχθησαν καὶ πολλὰ σώματα τῶν κεκοιμημένων ἁγίων ἠγέρθησαν”
Τέταρτο: Αποκάλυψις 9,6 “Και κατά τας ημέρας εκείνας οι άνθρωποι, εξ αιτίας των φρικτών ψυχικών και σωματικών οδυνών και εκ του γεγονότος ότι δεν θα έχουν ελπίδα θεραπείας, θα ζητήσουν επάνω εις την απόγνωσίν των τον θάνατον και δεν θα τον εύρουν, και θα επιθυμήσουν να πεθάνουν, και ο θάνατος θα φεύγη από αυτούς.”
Πέμπτο: Κατά Λουκάν 24:5 “Ενώ δε αυτάς τας κατέλαβε μεγάλος φόβος και έγερναν το πρόσωπον των με ευλάβειαν εις την γην, είπον εκείνοι προς αυτάς· “διατί ζητείτε μεταξύ των νεκρών αυτόν που είναι ολοζώντανος;””
Μετά ο κύριος πάτερ θα προσπαθήσει να βγάλει με τα χέρια του τα αίματα των Τερμιναίων από το πάτωμα της εκκλησίας ενώ ο Carl σφραγίζει την πόρτα με τη βοήθεια της Michonne και θα πέσουν οι τίτλοι αρχής. Τα όσα διαβάσαμε στα βιβλικά αποσπάσματα (google, σου έχω πει πόσο σ'αγαπάω;) θα κατανοηθούν πλήρως στη συνέχεια του επεισοδίου και στη συνέχεια της σεζόν. Και κυρίως σε ό,τι αφορά τον πάτερ Γαβριήλ.

Βλέπουμε τον Tyresse που προσπαθεί να μιλήσει στη Sasha και για να ηρεμήσει η ίδια, αλλά επί ματαίω. Μην ξεχνάμε ότι η κοπέλα του Tyresse είχε χειρότερη τύχη απ'τον Bob...

Μεταφερόμαστε στο νοσοκομείο για λίγο, όπου η Carol ζει με τεχνητή βοήθεια και τα πράγματα δεν δείχνουν ευοίωνα για εκείνη. Η Beth-ούλα στο πλευρό της με διακριτικότητα και χωρίς να αποκαλύπτει τίποτα στους άλλους. Σωστή η μικρή.

Πάμε στην άλλη ομάδα, όπου ο Eugene πάλι τους έχει να τρέχουν για πάρτη του, αν και λιπόθυμος. Όπως μας ενημερώνει η Maggie, είναι δύσκολα τα πράγματα διότι όσο δεν ξυπνάει, κινδυνεύει όλο και περισσότερο. Η Tara κάνει χαβαλέ χωρίς να βρίσκει ανταπόκριση στους άλλους, η Rosita τα βάζει με τον Abraham, αλλά μόλις σηκώνεται πάνω ο γίγαντας, ο τρόμος που διαγράφεται στο πρόσωπό της είναι αξία ανεκτίμητη.

Αλλάζουμε “στρατόπεδο” όπου ο B-Rick τους εξηγεί πώς έχει το σχέδιο εφόδου στο νοσοκομείο με χρήση σιγανών όπλων και εντελώς καταδρομικά ώστε να τους σφάξουν όλους και να πάρουν πίσω τα κορίτσια μας. Ο Tyresse, ο οποίος δεν έχει ξαναγίνει εντελώς άντρας, έχει τη φαεινή να απαγάγουν δυο μπάτοσυς και να διαπραγματευτούν ανταλλαγή ομήρων. Ο B-Rick λέει την ανεπανάληπτη ατάκα με σταθερή φωνή “Το σχέδιό σου μπορεί και να πετύχει. Αυτό σίγουρα θα πετύχει.” Ο Daryl συμφωνεί με τον Ty και βάζουν το σχέδιο σε εφαρμογή.

Πίσω στην εκκλησία ο Gabriel κάνει ακόμη την πλύστρα κι ο Carl προσφέρεται να τον διδάξουν να υπερασπίζεται τον εαυτό του. Ο Gabriel μας το παίζει ανθρωπιστής και κλαίγεται που σκότωσαν τους Τερμιναίους, κι ο μικρός του λέει ότι “Πλέον, δεν μπορούμε να μένουμε σε ένα μέρος” κι ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους walkers. Η Michonne βλέπουμε ότι σαστίζει λίγο, και υποψιάζομαι πως φοβάται μην χάσει ξανά την ομάδα. Θυμόμαστε ότι έχει ήδη χάσει τον άντρα της, τον φίλο τους και τον γιο της, κι απ'όταν εντάχθηκε στην ομάδα μας, έχει χαθεί κόσμος και κοσμάκης. Σε συνδυασμό με όσα έλεγε με τον B-Rick επιστρέφοντας από τα “ψώνια” στην πόλη, ότι δεν της λείπει το σπαθί της, αλλά περισσότερο η Andrea, ο Hershel κι οι υπόλοιποι φίλοι τους, κάτι θα παιχτεί με μεγάλο χαρακτήρα. Κάτι που θα συνταράξει κι άλλο τη Michonne. Για να μην ξαναρχίσω ότι είναι επιεικώς απαράδεκτο που άφησαν τη Michonne να χάσει όλο τον χαβαλέ στην Atlanta!

Πίσω στο νοσοκομείο, η Dawn διατάζει να κλείσουν τα μηχανήματα υποστήριξης της Carol μετά την επέμβαση της Beth για να τη σώσουν. Η κυρία μπατσίνα της λέει ότι η μικρή απέδειξε ότι είναι δυνατή κι όχι κανένα χάπατο και της δίνει το κλειδί για το ντουλάπι αποθήκευσης των φαρμάκων. Με βάση το ότι θέλει να έχει γύρω της δυνατά άτομα, θέλει να την πάρει με το μέρος της. Όπως ο Χριστός έκανε με τον Ιούδα, ή πιστεύει στο “έχε κοντά τους φίλους σου και πιο κοντά τους εχθρούς σου” ή έχει καταλάβει ότι η Beth έχει ιδιαίτερη σχέση με την Carol και θέλει να δει ποια η σκοπιμότητα, ή, πολύ απλά, θέλει να παγιδεύσει τη μικρή και να την καθαρίσει με αιτία μια κι έξω. Αν με ρωτάτε, πιστεύω ότι είναι το πρώτο. Θα τη βόλευε να έχει μια ρουφ μέσα στο νοσοκομείο ανάμεσα στην “χαμηλότερη τάξη”.

Η Maggie την έχει δει λίγο Lucky Luke και μένει να προσέχει Abe και Eugene ενώ οι άλλοι τρεις πάνε στο ποτάμι για νερό. Μ'αρέσει που κοιτάει με απαρέσκεια τον Abraham. Δεν επαναλαμβάνω το σχόλιο που αναφώνησα όταν το έβλεπα.

Πίσω στη Beth, που ρωτάει τον γιατρό τι φάρμακο να δώσει στην Carol. Εκείνος την προειδοποιεί ότι η Dawn θέλει να την παγιδεύσει, αλλά εκείνη κάνει αυτό που πρέπει: ό,τι χρειάζεται για να σώσει την Carol.

Η Rosita μαθαίνει στους άλλους δύο πώς να καθαρίζουν το λασπόνερο ώστε να μπορούν να το βράσουν μετά, και η συζήτηση πάει στο ζεύγος Rosita-Abe. Η δεσποσύνη μάλλον πως θαυμάζει κάπως τον Abe επειδή ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πίστεψε στις ικανότητές της μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά τελικά καταλήγουν να ψαρεύουν.

Πίσω στην Atlanta, ο Noah κάνει το δόλωμα και τελικά πιάνουν δύο ομήρους. Ο ένας (που θα μάθουμε ότι λέγεται Bob) θα ρωτήσει τον B-Rick αν είναι κι εκείνος μπάτσος βάσει του πώς μιλάει και φέρεται. Ο Noah πιστεύει ότι αυτός ο μπάτσος είναι από τους καλούς και που θα συνεργαστούν. Απ'το πουθενά εμφανίζεται άλλος ένας μπάτσος με άλλο αυτοκίνητο και πέφτει το μεγάλο πιστολίδι. Μετά το καλό σημάδι της Sasha, μεταφέρονται σε ένα χώρο στάθμευσης γεμάτο με κολλημένα ζόμπι τριγύρω στην άσφαλτο. Εκεί ο Daryl θα κινδυνεύσει από έναν αντίπαλο, αλλά θα τον σώσει ένα ζομποκεφάλι κι ο B-Rick.
Καταλήγουν όλοι μαζί μέσα στο εγκαταλελειμμένο κτήριο με τους τρεις ομήρους κι ετοιμάζονται για τα επόμενα. Η δεσποινίς μπατσίνα προειδοποιεί τους δικούς μας ότι δεν έχουν να κάνουν με καμιά τυχαία (έλα, πάμε όλοι μαζί σαν χορωδία “αυτά μας τά'παν κι άλλοι, κοπελιά! Αναπαύονται εν ειρήνη όλοι τους.”) κι ότι δεν θα καταφέρουν και πολλά με τη Dawn. Προτείνει να τους αφήσει να επιστρέψουν και να τη βγάλουν οι ίδιοι από τη μέση, και να αφήσουν μετά εκείνοι τα κορίτσια μας. Ο Bob το παίζει καλά και πάει με τα νερά τους για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και συμφωνεί με τους δικούς μας.

Ο Glenn κι η Rosita πιάνουν ένα ψάρι κι εκεί ο Glenn τη ρωτάει αν θα πάει μαζί τους οπουδήποτε κι αν καταλήξουν τελικά. Εννοείται πως δέχεται.

Η Michonne προσπαθεί να προσεγγίσει τον Gabriel μιλώντας του πιο ανθρώπινα και χωρίς να είναι “ωμή” όπως ο Carl, αλλά επίσης επί ματαίω. Ο παπάς ετοιμάζεται για μεγάλη έξοδο κι έχει κλειδαμπαρωθεί στην κάμαρά του για να βγάλει μερικές σανίδες ώστε να δραπετεύσει από την εκκλησία.

Η Beth θα συνεργαστεί με έναν άλλο “τρόφιμο” του νοσοκομείο για να καταφέρει να πάρει το φάρμακο και να το χορηγήσει στην Carol. Εκεί μοιράζονται μια συγκινητική στιγμή με τη Beth να πιάνει το χέρι της Carol και να της λέει ότι “Ήθελα απλά να ξέρεις ότι ήρθα.” Μήπως θα είναι και το στερνό αντίο; Για να δούμε στο επόμενο, γιατί πολλοί υποστηρίζουν ότι θα πεθάνει η λατρεμένη θείτσα.

Ο Tyresse επιτέλους τα λέει έξω απ'τα δόντια στην Sasha κι εκείνη επιτέλους συνέρχεται. Έχει απόλυτο δίκαιο, καθώς εκείνος ξέρει καλά πώς είναι να χάνεις κάποιον που αγαπάς εν αδίκω.

Ο παπάς τελικά φεύγει απ'την εκκλησία και πατάει ένα καρφί, το οποίο δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Ο B-Rick ακούει προσεκτικά τον Bob να του λέει ότι η Dawn θα το παίξει ιστορία, αλλά τελικά θα συμβιβαστεί και θα δεχτεί τη συμφωνία. Προφητικό ότι θα πει χαρακτηριστικά: “Απλά, μην ξεχάσεις με ποια θα μιλήσεις.” Για να δούμε, τι που$#ιά θα τους παίξει η μπατσίνα.
Επιπλέον, ας κρατήσουμε και ότι ο B-Rick είπε στον Bob “Εξακολουθείς να είσαι μπάτσος” κι εκείνος απάντησε “Όχι. Τώρα πια όλοι οι πραγματικοί έχουν “φύγει””.Ο Gabriel συναντά μια ζομπίνα (χαχαχαχα) και την πετάει πάνω σ'ένα παλούκι, αλλά διστάζει να της σπάσει το κεφάλι επειδή είδε τον χρυσό σταυρό που φορούσε και τον έπιασαν οι τύψεις. Αγόρι μου, πρέπει να πας εκεί που είναι ο Abe και οι άλλοι και να χωθείς μέσα στα ζόμπι, να φάνε ο καθένας ένα μικρό-μικρό κομμάτι σου για να εξιλεωθείς για όσους χαντάκωσες τότε. Πάρε το χαμπάρι!

Ο Bob φτιάχνει μια ωραία ιστορία και την πουλάει περίτεχνα στη Sasha για έναν -και καλά- παλιό του συνάδελφο που τον έπιασε ο πόνος επειδή είναι ζόμπι. Η άλλη θέλοντας να βοηθήσει, καταπίνει αμάσητα και πέφτει στην παγίδα.

Η Maggie πιάνει κουβέντα με τον Abe κι εκείνη τη στιγμή ξυπνάει ο Eugene. Έχει χαβαλέ το πώς είναι ακίνητος και ήσυχος καθισμένος στο πάτωμα και μόλις ακούστηκε ο παραμικρός ήχος, πετάχτηκε να πιάσει το μαχαίρι του. Λέτε ο Eugene να είναι το πρώτο ομιλούμενο ζόμπι;
Οι άλλοι τρεις κατευθύνονται προς το πυροσβεστικό ευδιάθετοι και φέροντες φαγητό με την Tara να παίζει με το γιο-γιο της. Επίσης δεν θεωρώ τυχαίο το ότι έκαναν κοντινό στην ταμπέλα που λέει “Δέσετε τις ζώνες σας. Το επιβάλλει ο Νόμος”.

Τέλος, η Sasha θέλοντας να “βοηθήσει” τον Bob να νιώσει καλύτερα για τον -και καλά- συνάδελφό του πλησιάζει στο τζάμι κι εκείνος τη χτυπάει με δύναμη. Η δικιά μας πέφτει αναίσθητη κι αυτός το σκάει. Και τίτλοι τέλους.

Εν κατακλείδι. Είμαι από τα άτομα που απολαμβάνουν τα επεισόδια χωρίς δράση, αρκεί να έχουν πολύ υπόθεση. Θεωρώ ότι αυτό το επεισόδιο ήταν το χειρότερο της 5ης σεζόν μέχρι τώρα, ενώ τα προηγούμενα μας έδωσαν από κάτι σημαντικό, ακόμη κι αν ήταν μικρό. Ήταν το πρώτο επεισόδιο που βαρέθηκα. Σίγουρα σε κάποιους άρεσε.
Το σίγουρο, όμως, είναι ότι μας έχει προετοιμάσει κατάλληλα για αρκετή ένταση (διευκρινίζω ένταση κι όχι απαραίτητα δράση) στο επόμενο, στο οποίο ελπίζουμε να αποχαιρετίσουμε κάποιον, ακόμη κι αν είναι ο παπάς. Μας λύθηκαν κάποιες απορίες και περιμένουμε με αγωνία το mid-season finale μηδενός εξαιρουμένου. Απλώς, αν πρόκειται να εφαρμόσουν το μοτίβο δυνατές πρεμιέρες και msf και χαλαρά-όσο-δεν-πάει επεισόδια στη μέση με καθοδικούς ρυθμούς, πρέπει να αλλάξουν γραμμή πλεύσης. Γνώμη μου, πάντα, αν και τα νούμερα δείχνουν ότι ο κόσμος θέλει περισσότερη δράση και περισσότερες ανατροπές.

Και κάτι άλλο για το τέλος, το οποίο ξέχασε να αναφερθεί στο προηγούμενο επεισόδιο. Επειδή το είδα από live stream, σε ένα διαφημιστικό διάλειμμα έδειξε ανάμεσα στις διαφημίσεις μια σκηνή ελάχιστων δευτερολέπτων απ'το πρώτο επεισόδιο της σειράς, όπου ο Rick ήταν ημιαναίσθητος με τη νοσοκομειακή ρόμπα κι ο Morgan τον ρωτούσε αν τον είχαν δαγκώσει. Δεν ξέρω αν στο προ-προηγούμενο και στο σημερινό έδειξαν κάτι ανάλογο διότι δεν τα είδα ζωντανά το πρωί, πάντως σίγουρα κάτι σημαίνει. Εδώ και μιάμιση σεζόν που έχω δει ζωντανά τα περισσότερα επεισόδια, δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Γιατί τώρα; Γιατί το συγκεκριμένο στιγμιότυπο και τι θέλει να μας πει; Τι θα γίνει με B-Rick και Morgan, άραγε;

Ευχαριστώ για την ανάγνωση,
Aurora Speeder
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.