Review 5x11 "The Distance"

Η «Απόσταση» ήταν, κατ' εμέ, το καλύτερο επεισόδιο του 5ου κύκλου, μαζί με την πρεμιέρα. Αρκετή υπόθεση, πολύ ουσία σε σύντομους διαλόγους, αρκετή δράση, τρεχαλητό και ένα φινάλε από τα πιο πολλά υποσχόμενα.

Ξεκινάμε με όλη την ομάδα στον αχυρώνα κι όλοι ασχολούνται είτε με τα όπλα τους ή με το να βρίσκουν αντικείμενα για να χρησιμοποιήσουν για την προστασία τους ή απλά σκεπτόμενοι διάφορα (Gabriel), όταν μπαίνουν οι Maggie και Sasha με τον Aaron. Απευθείας όλοι οπλίζουν και παίρνουν θέσεις μάχης. Ο Rick ρωτάει τον Aaron αν θέλει κάτι συγκεκριμένο λες και πρόκειται για περαστικό που σταμάτησε για οδηγίες και το επεισόδιο παίρνει εύκολα μπροστά.
Ο Aaron προσπαθεί να κάνει χιούμορ μπας και τον συμπαθήσουν, αλλά στέπτεται με απόλυτη αποτυχία, και είπε μετά το «Μόνο ένα εφόδιο είναι πιο πολύτιμο μπα μπα μπα» να το γυρίσει σε προεκλογική εκστρατεία μπας και πιάσει καμιά ψήφο. Ίσως να ήταν κι αυτός ένας λόγος που του έριξε το μπουκέτο ο Rick. Είδατε τώρα γιατί λέω ότι πρόκειται περί πλίνθου; B-Rick Grimes!

Όσο πέφτουν οι τίτλοι αρχής, θα εκφράσω την εξής απορία που δεν μου έλυσε το επεισόδιο, αλλά ίσως να σας φανεί και βλακώδης. Ο Aaron είπε ότι πρέπει αναγκαστικά να περάσουν από κάτι σαν audition. Τι γίνεται με τους ταλαίπωρους που περνάνε από audition και δεν τους παίρνουν; Τους ξαναφήνουν στο έλεός τους; Νομίζω πως σ'αυτό ήταν καλύτερος κι ο Κυβερνήτης που περιμάζευε τους πάντες, όσο άχρηστοι κι αν ήταν. Επιπλέον, παρότι ο Aaron τους παρακολουθούσε κι είδε όλα αυτά τα καλά που επικαλέστηκε για να τον εμπιστευθούν, πώς ξέρει ότι ο Rick δεν θα αποφασίσει να πάει, να κάνει μια ωραία επιδρομή και να φύγει ξανά; Ή αν θα πάει και θα διεκδικήσει την εξουσία (όπως ήθελε να κάνει ο Κυβερνήτης στη φυλακή) ή αν δεν θα συνέβαινε οποιαδήποτε άλλη στραβή;

Anyway, ο Rick έμαθε το μάθημά του κι αμέσως ταμπουρώνεται στον στάβλο, στέλνει σκοπούς απέξω και δεν μιλάει πια στους κρατούμενους (όλοι θυμόμαστε το πολλαπλό φιάσκο της δεύτερης σεζόν, ακόμη και τον Bob Lampson). Ο Aaron ίσως είναι λίγο στο BDSM και του άρεσε το κροσέ του Rick (έχω την εντύπωση ότι βγήκε λίγο σαν ρωσική, αλλά ίσως κάνω λάθος· τέσπα), αλλά μας αρκεί που το έριξε ο πλίνθος. Ο νεαρός εξακολουθεί την επίκληση στο συναίσθημα και τους λέει πόσο άνθρωποι είναι που παραμένουν ομάδα παρά την πείνα και τις λοιπές κακουχίες κι ότι είναι κυριολεκτικά «επιζήσαντες». Εσένα περιμέναμε, Aaron.
Η Carol δείχνει με τον τρόπο της στον νεαρό ότι δεν είναι μόνο ο Rick καχύποπτος κι ότι τους τα έχουν ξαναπεί, όταν η ίδια προέβλεψε ότι έχουν παρκάρει τα αυτοκίνητα σε «μερικά μίλια απόσταση». Έχει γίνει πολύ δυνατό φαβοράκι για την ελίτ η θειά (ο τόνος πάντα στο α, παρακαλώ).

Από την άλλη μεριά έχουμε την αψιμαχία για το αν όντως τους παρακολουθούν κι αν θα τους επιτεθούν. Εδώ θα πάρω εντελώς το μέρος του Rick, όχι μόνο επειδή έχει δίκαιο που περιμένει τα χειρότερα, αλλά κι επειδή και ο Κυβερνήτης εμφανιζόταν σε όλους ως ο καλός ανιδιοτελής κύριος (και στο Woodbury και στην επόμενη ομάδα), και οι Τερμιναίοι καλούσαν τον κόσμο να πάει σε καταφύγιο, αλλά έβρισκαν μόνο το γκριλ να τους περιμένει, και στο νοσοκομείο -υποτίθεται- ότι η καλή κυρία Dawn έσωζε κόσμο με αντάλλαγμα μερικές υπηρεσίες κι ύστερα τους έστελνε στο καλό. Γιατί κι ο Aaron να θέλει να τους πάρει σε ένα δόλιο μέρος με τη βία κι όχι με τη θέλησή τους;
Ως αντίλογος τα λόγια της Michonne έχουν ένα νόημα, αν και διαφωνώ με αυτά. Είναι λογικό η ίδια να έχει κουραστεί και να θέλει κάπου ν'αράξει επιτέλους, αλλά το επιχείρημα ότι «Τα καταφέρνουμε» με την έννοια ότι έχουν ξεφύγει κι άλλες φορές απ'τους κινδύνους και θα ξαναξεφύγουν αντίκειται στη λαϊκή ρήση «Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη»... Δικό σας.

Στέλνει την καταδρομική με Michonne, Maggie, η οποία θέλει κι αυτή να πάει, Glenn, ο οποίος ακολουθεί τη Maggie, και με την ανάλογη συνοδεία (Abraham, λέμε!) με την προειδοποίηση ότι θα τους ψάξουν αν δεν επιστρέψουν έχοντας πλήρη επίγνωση ότι «Ίσως αυτό να θέλουν». Νομίζω πως δεν έχει υπάρξει πιο αποφασισμένος για κάτι. Ο Rick έχει το ύφος που φανταζόμουν να έχει κάποιος όταν διάβαζα τον «Ηγεμόνα» του Νικολό Μακιαβέλι. «Ο σωστός ηγεμόνας μεριμνεί πάντα για την ασφάλεια των συνόρων του και την ειρήνη μέσα στο βασίλειό του».

Γενικώς έχει πολλά ύποπτα στοιχεία πάνω του ο Aaron, αλλά ο τρόπος με τον οποίο λέει ότι «Σίγουρα δεν θα σας σκοτώσουμε» έχω την εντύπωση ότι υποδεικνύει κάτι βρώμικο. Μακάρι να διαψευστώ.
Η απάντηση έρχεται αμέσως δια στόματος B-Rick Grimes ο οποίος του έριξε κι ένα λεκτικό uppercut με τα εξής. «Είμαστε καλοί άνθρωποι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα σε/σας σκοτώσουμε». Και συνεχίζει «Αν δεν επιστρέψουν σε μια ώρα, θα καρφώσω το μαχαίρι στη βάση του κρανίου σου». Κι όλα αυτά ενώ κοίταζε έξω, με μόνη φορά που τον κοίταξε όταν του είπε πώς θα τον σκοτώσει. Οκ, δεν τον έχουμε ξαναδεί τόσο αποφασισμένο.

Η στιχομυθία μεταξύ Glenn και Michonne έχει πολύ ζουμί. Και ο Glenn έχει δίκαιο που λέει ότι, αν οι άλλοι είναι σαν και τους ίδιους, θα πρέπει να τους φοβούνται κι ότι, αν πράγματι τους παρακολουθούσε ο Aaron κι είδε ότι την προηγούμενη είχαν φάει τα σκυλιά, γιατί να τους θέλει. Τους θέλει διότι είναι αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα για να ζήσουν. Διότι βλέπει πως το σημαντικότερο που τους συνδέει είναι η αλληλοεξάρτηση του ενός απ'τον άλλο, η έννοια του συνόλου και ότι, σαφώς, ακόμη κι ως μονάδες, όλοι κάτι έχουν να κάνουν και κάπου να φανούν χρήσιμοι. Και, ασφαλώς, ότι, παρόλα όσα άσχημα -ή και ειδεχθή ακόμη- έχουν κάνει ή έχουν αναγκαστεί να κάνουν για την επιβίωσή τους, παραμένουν, όπως ορθότατα τόνισε η Michonne, αυτοί που έσωσαν τον ιερέα, αυτοί που συγχώρησαν την κοπέλα που τους είχε επιτεθεί μαζί με τον Κυβερνήτη, και την ίδια την «τρελή κυρία με το σπαθί». Αχ, νά'ταν κι άλλες «τρελές κυρίες με σπαθιά», κυρά Μισόν μου!

Πίσω στον στάβλο, στην κουβέντα για το μηλαράκι, ο B-Rick εξακολουθεί να μας δείχνει ότι έχει πάρει όλα του τα μαθήματα κι ότι, ακόμη και τα πιο πρόσφατα, έχουν γίνει απολύτως αντιληπτά. Θα μπορούσε πράγματι να μην θέλει να σκοτώσει την Judith ο Aaron και να θέλει απλώς να την αρρωστήσει για να τους αναγκάσει μετά να ακολουθήσουν κακείν κακώς. Διότι όλοι ξέρουμε (κι ένας άγνωστος θα το καταλάβαινε σε 2 μέρες) ότι ο B-Rick ηγείται κι όλοι θα τον ακολουθήσουν παντού.

Πάμε στο τροχόσπιτο, όπου ο Abe αντιλαμβάνεται ότι η Rosita απομακρύνεται και τη ρωτάει για το ανεκτίμητο, για ακόμη μια φορά, έντρομο βλέμμα της προς αυτόν αφότου είχε βαρέσει τον κεφτέ (για τους καινούργιους, κεφτές είναι ο Eugene). Η απάντησή της λακωνική και ουσιαστική. «Δεν είσαι εσύ». Όταν νευριάζει, ή μάλλον, όταν εξοργίζεται, δεν καταλαβαίνει τι κάνει. Στο flashback του τον είδαμε να έχει σκοτώσει 3 ή 4 άτομα με τα ίδια του τα χέρια. Αυτό για να το κάνεις πρέπει είτε να μπαίνεις σε full  in-Shane mode (είναι το full Shane mode λίγο πριν την έκρηξη του κινητήρα) ή να είσαι ο παράφρονας γιος του Κόναν του Βάρβαρου.

Πίσω στον στάβλο, ο Rick συνεχίζει να μας πωρώνει λέγοντας στον Aaron ότι θα κρατήσουν όλες τις κονσέρβες είτε αποφασίσουν να πάνε στ μέρη του είτε όχι. Ο σωστός ηγεμόνας φροντίζει να παρέχει τροφή στους υπηκόους του.

Μετά τον μονόλογο της Michonne για το ότι τους χρειάζεται να βρεθούν σε καταφύγιο και να μείνουν ασφαλείς και τη συγκατάθεση όλων να ακολουθήσουν τον Aaron... «Ο σωστός ηγεμόνας αφήνει πάντα τους υπηκόους του να νομίζουν ότι ασκούν σε εκείνον εξουσία». Τους αφήνει να νιώθουν ότι αποφασίζουν δημοκρατικά, παρότι θα τον ακολουθούσαν αν αρνούνταν. Και οι ίδιοι το ξέρουν ότι ο Rick αποφασίζει· άλλο που δεν το δείχνουν.

Πάμε στον Rick και τη Michonne όπου η δεύτερη θέλει διαβεβαίωση ότι πράγματι θα πάνε κι ο Rick δεν το είπε μόνο και μόνο για να μάθει πού θα πάνε και να κάνει επιδρομή (απ'τον B-Rick όλα τα περιμένω πια). Ο μεγάλος της εξέφρασε ότι δεν ξέρει αν μπορεί πια να τον πείσει κάτι για να πάει εκεί (ίσως και οπουδήποτε αλλού, προσθέτω εγώ), κι ότι, όταν πάνε και βρίσκονται έξω απ'τα τείχη του καταφυγίου, τότε μόνο θ'αποφασίσει αν θα μπει μέσα αναλόγως τι θα ακούσει απέξω. Κρατήστε το αυτό.

Η Michonne επιτέλους πονηρεύτηκε με τον ευγενή ξένο όταν δεν είδε πρόσωπα στις φωτογραφίες και από τις απαντήσεις που έδωσε στις γνωστές ερωτήσεις (κοντέψαμε να τις ξεχάσουμε πια), εγώ κατάλαβα μόνο ότι, εφόσον σκότωσε 2 άτομα που πήγαν να τον σκοτώσουν, ο Aaron ίσως να μην είχε πρόβλημα να τους εναντιωθεί, αν του ορμούσαν οι δικοί μας, το ίδιο και οι δικοί του.
Απορία: Πώς διάολο ο Rick δεν είδε το χωνί όταν έψαχνε το αυτοκίνητο και το είδε μόλις μετά τις ερωτήσεις της Michonne; Κι όπως, πολύ σωστά τόνισε ο ίδιος, ίσως να τους ακούνε κι άλλοι δικοί του και να ξέρουν το σχέδιό τους.
Κι εκεί συνέβη ένα απ'τα πιο ωραία σκηνικά ολόκληρης της σειράς, με το αυτοκίνητο να ακολουθεί μια ξέφρενη πορεία στον δρόμο διαλύοντας τα ζόμπι που βρίσκονται στο δρόμο του.

Μετά την πρώτη φωτοβολίδα και την βιαστική φυγή του Aaron, η πρωτοτυπία συνεχίζεται με τον Rick που «φύτεψε» τη φωτοβολίδα στον ζομπαίο και το κυνηγητό κάτω απ'την πανσέληνο (αχ, τι ρομαντική σφαγή). Εδώ είδαμε και πλάνα που θύμισαν αρκετά ένα από τα promo που είδαμε κατά τη διάρκεια του mid-season break, όπου βλέπαμε την ομάδα μέσα στο καταχείμωνο, στην ομίχλη, να πυροβολούν προς πάσα κατεύθυνση και να προσπαθούν να ξεφύγουν από κάτι.
Ο Glenn, αποφασίζοντας να παραμείνει αυτός που βοηθάει κόσμο, έλυσε τον Aaron και τον έσωσε. Ο Aaron, ενώ είχε αποφασίσει να φύγει, ζήτησε τη βοήθεια του Glenn και να μείνουν ενωμένοι. Γιατί; Αφού αποφάσισε να φύγει, ας τα έβγαζε πέρα μόνος του.
Ο Rick, αναζητώντας τους υπόλοιπους είπε το επίσης κορυφαίο στον Aaron «Αν είναι παγίδα, οι δικοί σου θα πεθάνουν απόψε». Τελικά, όχι μόνο δεν τον έχουμε δει ποτέ τόσο αποφασισμένο, αλλά αποφάσισε να ξεπεράσει τον εαυτό του.

Μετά την επανένωση και το ρομάντζο Aaron-Eric, ο πρώτος μιλάει στην ομάδα μας λες και έχουν περάσει το τεστ, τους λέει ότι προορισμός είναι η Alexandria (για την οποία σας είχε μιλήσει ο Κώστας εδώ και πολύ καιρό) και ότι θα τους ανταμείψει τα μέγιστα όταν φτάσουν. Εξακολουθεί να μου βρωμάει κάτι, αλλά πάμε παρακάτω.
Ο Glenn ξανακάνει τον πυροσβέστη για πολλοστή φορά, αφού έπεισε τον Rick ν'αφήσει το ευτυχές ζεύγος να μείνει μαζί το βράδυ.

Το επόμενο πρωί, ο Aaron δένεται κάπως με τον Noah λέγοντάς του ότι έχουν έναν καλό χειρουργό στην Alexandria κι ίσως τον βοηθήσει με το πόδι του.
Ο κεφτές παίζει χαρτιά (δεν εκπλήσσομαι) κι η Rosita με τον Abraham κοιτούν από μακριά την Washington με το ύφος που μπορεί να περιγραφτεί μόνο με το «Βρε, πώς τα φέρνει η ζωή!». Κι εδώ δικαιώθηκε ο Bob. Τελικά, είχαν δεν είχαν, πήγαν στην Washington. Κι εδώ είναι η ώρα να θυμηθούμε κάτι απ'τα παλιά. Στη δεύτερη σεζόν η παρέα είχε συναντήσει 2 τύπους σ'ένα μπαρ (τον πιτσιρικά τους είχαν πάρει όμηρο), οι οποίοι πάνω στην κουβέντα είπαν πως όλοι οι δρόμοι προς Washington ήταν κατεστραμμένοι. Περιττό να πούμε ότι στο ίδιο επεισόδιο κατέληξαν τάβλα οι τύποι και, κατά πώς φαίνεται, καλά έκαναν και τους έφαγαν.

Αφότου άδειασε η μπαταρία του τροχόσπιτου, βγήκε κάτι καλό απ'τον Dale, αφού είχε μάθει διάφορα στον Glenn και βρήκαν την εφεδρική. Η ατάκα του Abraham «Πάλι τα ίδια. Να το βάψω κόκκινο να του βάλω και μια σκάλα, τότε» μπήκε στο hall of fame των πιο κορυφαίων της σειράς.
Η Michonne προσπαθεί να πείσει τον Rick να ηρεμήσει πια, ότι, αφότου αυτός ο εαυτός του τον κράτησε ζωντανό, ήρθε η ώρα να επιστρέψει στον πραγματικό του εαυτό, ο ίδιος -και δικαίως- παραμένει αυτός που πρέπει να είναι. «Οι κανόνες αλλάζουν συνεχώς» είπε, και πράγματι, όπως έχουμε ξαναπεί, όποιος δεν προσαρμόζεται, εξαφανίζεται. Έχουμε πάμπολα παραδείγματα στη σειρά, εκτός απ'τους δεινόσαυρους.
Γι'αυτό κι ο B-Rick έκανε ξανά το κόλπο πριν τον Τερματικό. Έκρυψε ένα όπλο για ώρα ανάγκης. Θα το χρειαστεί, άραγε;


Η Carol έρχεται στο τέλος για να βάλει τη βούλα σε ένα εξαιρετικό επεισόδιο λέγοντας στον Rick ότι «Παρόλο που είχες άδικο, πάλι δίκαιο είχες». Ασφαλώς κι είχε δίκαιο που ήταν προσεκτικός, που ήταν επιφυλακτικός -και παραμένει- και που μαλάκωσε μόνο όταν άκουσε παιδικά γέλια από την αυλή του φρουρίου. Μήπως πράγματι τους άκουγαν κι άλλοι και ήξεραν τι ήθελε ν'ακούσει ο μεγάλος και πράγματι είναι παγίδα ή βρήκαν ένα μέρος για να ξαποστάσουν για αρκετό καιρό;

Όπως είπε ο B-Rick στο πρόμο του επόμενου, «It's all about survival».

Ευχαριστώ για την ανάγνωση,
Aurora Speeder

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.