Review 5x15 "Try"Προτελευταίο επεισόδιο και οι εξελίξεις τρέχουν στη σειρά μας, σε ένα επεισόδιο το οποίο, μπορεί να μην μας καθήλωσε όπως το προηγούμενο, αλλά ήταν άκρως απολαυστικό. Ένα επεισόδιο που είχε ήρεμη αλλά πολλά υποσχόμενα αρχή, ιντριγκαδόρα συνέχεια και φινάλε με μια κορύφωση που θέλουμε να ξαναδούμε πάση θυσία.

Μετά την περίληψη των προηγούμενων, που αυτή τη φορά τράβηξαν μέχρι και το mid-season premiere, το επεισόδιο ξεκινά με έναν walker να πατάει μια από τις φωτογραφίες που είχε πυροβολήσει η Sasha στην εξάσκησή της.
Μεταφερόμαστε εντός των τειχών, όπου η Deanna βάζει να παίξει ένα από τα cd του Aiden για τις εξορμήσεις. Καθώς παίζει το τραγούδι, βλέπουμε εναλλασσόμενες σκηνές με όλη την οικογένεια του Aiden μέσα στο σαλόνι με αναμμένα μερικά κεριά, με την Carol να ετοιμάζει φαγητό καθώς καθώς φροντίζει να έχει τον νου της και στην Judith και σχεδόν να χαίρεται που βλέπει τον Sam στο παράθυρό της και τη Sasha στον πύργο της εκκλησίας να φυλάει σκοπιά και να είναι έτοιμη να κλάψει. Ώσπου ο Reg δεν αντέχει και ζητάει να κλείσουν τη μουσική. Θεωρώ πιο πιθανό να μην άντεξε τη μουσική του κομματιού, παρά να είδε τον γιο του (και τον εαυτό του ως έναν βαθμό) στους στίχους, οι οποίοι μιλούν για τον φθόνο κάποιου προς κάποιον άλλο, τις αποτυχημένες προσπάθειες να γίνει ίδιος και, τέλος, το μίσος που τον κυρίευσε. Τότε ακούστηκε η πόρτα και η Deanna πήρε τα νεύρα της και πήγαν ν'ανοίξουν. Το ότι παίρνει μόνο το σημείωμα της Carol χωρίς το φαγητό και ότι καίει το σημείωμα μέσα στο σαλόνι, δείχνει ότι θα γίνει μεγάλος πανικός. Ίσως όχι σ'αυτό το επεισόδιο, αλλά στο επόμενο. Από αυτή τη σκηνή κρατάμε και τ'ότι ο Reg είναι ο μόνος που κλαίει για τον χαμό του γιού του, ο άλλος αδερφός φαίνεται πιο πολύ χαλαρός παρά σοκαρισμένος ή στενοχωρημένος κι η Deanna εκνευρισμένη και απόμακρη.

Πάμε στο δίδυμο Daryl-Aaron, όπου ο δεύτερος εκφράζει την ανησυχία του για την αύξηση του «πληθυσμού» των ζομπαίων τον τελευταίο καιρό κι εκείνη τη στιγμή βλέπουν κάπου μακριά μια φωτιά αναμμένη. Και... τίτλοι αρχής.

Επιστρέφοντας στη ροή του επεισοδίου, ο σκηνοθέτης μας δίνει μια πολύ ωραία αντίθεση με εναλλασσόμενες τις ατάκες των Glenn και Nick περιγράφοντας την εξέλιξη του περιστατικού, με τον πρώτο να περιγράφει στον Rick και τον δεύτερο να τον βλέπουμε στην κάμερα της Deanna από τη βιντεοσκοπημένη ανάκρισή του. Είναι χαρακτηριστικό το πόσο χάνει την ψυχραιμία του στις δύσκολες ερωτήσεις ο Nick κι ότι αντιδρά έντονα όταν η Deanna του λέει ότι θα ερευνήσει το συμβάν κι ότι αποφεύγει να της απαντήσει όταν εκείνη τον ρωτάει για ποιον λόγο ήρθαν όλοι μαζί. Το κοντινό στη φάτσα της όταν τα βλέπει στο βίντεο μας δείχνει ότι η θείτσα είναι έτοιμη ν'αντεπιτεθεί κι ότι πράγματι θεωρεί υπεύθυνους τους δικούς μας για τον θάνατο του γιου της. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι για ποιον λόγο δεν έχει πάρει «συνέντευξη» κι απ'τον Glenn.
Από την άλλη μεριά, κι ο Rick είναι σε παρόμοια θέση. Είναι αποφασισμένος να πάρει την εξουσία αυτού του μέρους και να καταστρέψει την Deanna και όποιον την ακολουθεί. Μάλιστα, υπονοεί στον Glenn ότι θα έπρεπε να είχε παρατήσει εκεί έξω τον Nick. Λέει «Δεν ξέρουν τι κάνουν. Δεν θα υπακούμε πια στους κανόνες τους» και, φυσικά, ο Glenn προσπαθεί να τον μεταπείσει και χρησιμοποιεί σαν δικαιολογία τον Noah.

Αργότερα πλησιάζει η Carol τον Rick και τον ενημερώνει για όσα της είχε πει ο Sam. Η Jesse του έχει βάλει σύρτη στη μέσα μεριά της ντουλάπας του για να κλείνεται και μάλιστα πρόσφατα την είχε βρει αναίσθητη στο πάτωμα να αιμορραγεί, με τον Pete αραχτό στην αυλή. Λέτε να ήταν εκείνο το βράδυ που ο Rick έκανε την πρώτη του βραδινή βόλτα και τον χαιρέτησε ο Pete στο ημίφως της αυλής του;
Η Carol συνεχίζει λέγοντας στον Rick ότι ξέρει για ποιον λόγο νοιάζεται η ίδια για την Jesse κι ότι κι εκείνη ξέρει για ποιον λόγο νοιάζεται εκείνος. Κοινώς, του είπε πως έχει καταλάβει ότι τη γουστάρει.
Στο κλείσιμο της σκηνής, η Carol νομίζει πως «Αν δεν είχαν δαγκώσει οι walkers τον Ed, δεν θα ζούσα πια». Για να πάρει την απάντηση «Όχι, θα ζούσες». Που σημαίνει ότι αυτή η γυναίκα θα είχε βρει τον δρόμο που της άξιζε, είτε ήταν ζωντανός ο άντρας της είτε όχι. Και γιατί όχι να μην τον είχε σκοτώσει κι η ίδια σε κάποια φάση;

Ο Rick στην περιπολία του βλέπει το μπαλόνι του Sam κι ετοιμάζει το όπλο του. Όταν τον χαιρετάει ο Pete, αυτός τον διώχνει. Ο Rick έχει αρχίσει και παίρνει στα σοβαρά ανάποδες.

Ξημερώνει η μέρα και βλέπουμε τη Michonne που ξυπνάει. Πώς διάολο κοιμάται με το δερμάτινο παντελόνι; Anyway, η Rosita μάς ενημερώνει για την κατάσταση της Tara, η οποία φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί. Μόλις η Michonne μαθαίνει πως η Sasha αγνοείται, εκνευρίζεται και φεύγει αμέσως. Στο δάσος, οι δυο κυρίες αρχίζουν να μιλάνε σχετικά με το παρελθόν και τη ζωή στην Alexandria. Η Rosita επισημαίνει στη Michonne ότι ξέχασε να πάρει μαζί της το σπαθί της κι η δεύτερη ξαφνιάζεται καθώς κι εκείνη το συνειδητοποίησε εκείνη τη στιγμή.
Η Michonne έχει αρχίσει και ρίχνει επικίνδυνα τις άμυνές της, έχει αρχίσει να αλλάζει, αλλά και να μπερδεύεται ταυτόχρονα. Για να δούμε αν ο κανόνας που θέλει όσους αρχίζουν και πιστεύουν ακράδαντα στα καταφύγια και στις «καλύτερες μέρες» να πεθαίνουν στα επόμενα επεισόδια, θα επιβεβαιωθεί και για τη λατρεμένη από άπαντες Michonne, ή αν τελικά η θεάρα μας θα βρει ξανά τον εαυτό της.

Πάμε στην Deanna, η οποία έχει επισκεφθεί τον τάφο του γιου της και τότε ο Rick την πλησιάζει να της πει για τον Pete. Η Deanna μας αποκαλύπτει ότι ήξερε για τη συμπεριφορά του, αλλά τον κρατούσε επειδή είναι χειρούργος κι έχει σώσει κάμποσους. Τι λέει τώρα σ'έναν άνθρωπο που έφαγε σφαίρα στο πόδι στο 4x08 και στο 4x16 περπατούσε κανονικά!
Ο Rick προτείνει να χωρίσουν τον Pete από τη Jesse και τα παιδιά, και χωρίς περιθώρια επιλογής. Κι αν αντιδράσει, θα τον σκοτώσουν. Η θείτσα εξακολουθεί να πιστεύει στον πολιτισμό κι ότι δεν αποφασίζει ο καθένας ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, με τον Rick να την κατακεραυνώνει: «Το δικαίωμα επιλογής μεταξύ του να σταματήσεις ή να εκτελεστείς είναι ο πολιτισμός σήμερα. Με το να τον εξορίσεις, γινόμαστε ευάλωτοι. Κι αν επιστρέψει, δεν ξέρουμε τι θα πάει να τους κάνει ή αν θα τον εξοντώσει πρώτα ο σκοπός.» Κι όταν η θείτσα τού απαντά ότι «Τέτοιες αντιλήψεις δεν ανήκουν εδώ», έρχεται η ταφόπλακα «Οι άνθρωποι πεθαίνουν σήμερα. Ή αποφασίζεις εσύ για το ποιοι και το πότε ή αποφασίζουν οι άλλοι για 'σένα». Ο Rick που όλοι αγαπήσαμε είναι ξανά εδώ, έτοιμος να ξανακάνει πανικό.

Πίσω στις κυρίες, με τη Michonne να συμπεραίνει απογοητευμένη ότι η Sasha έχει βγει και κυνηγάει walkers. Κάποιοι πρέπει να το κάνουν κι αυτό.

Πάμε στους Enid και Carl, όπου η μικρή αποδεικνύεται γατόνι, και μάλλον πιο προσγειωμένη απ'όσο νομίζουμε. Κρατάμε την ατάκα της «Οι άνθρωποι πάντα πεθαίνουν» και το ότι δεν απάντησε στον Carl όταν αυτός τη ρώτησε για ποιον λόγο βγαίνει έξω.

Επιστρέφουμε πίσω από τις λαμαρίνες που έχουν για τείχη, όπου ο Glenn πλησιάζει τον Nick για να κάνει εμάς που τον συμπαθούμε, να τον λατρέψουμε, κι όσους δεν τον χωνεύουν, να σκάσουν. Αρχικά του υπενθυμίζει ότι είναι υπεύθυνος που χάθηκαν 4 ζωές. Και μία του Noah, 5. «Άτομα σαν εσένα δεν θα έπρεπε να ζουν. Ήσουν τυχερός που σηκώθηκαν τα τείχη και σώθηκες. Δεν θα ξαναβγείς έξω. Μόνος ή μαζί με άλλους». Σαν να μην έφτανε ότι έκανε ό,τι έκανε, ο Νικολάκης θέλει να βγει κι από πάνω, ρωτώντας τον Glenn «Ποιος νομίζεις ότι είσαι;» «Κάποιος που σε ξέρει. Που ξέρει τι έχεις κάνει και δεν θα σε αφήσω να το ξανακάνεις». Κι όχι, δεν τον απειλεί. Τον «σώζει», όπως λέει κι ο ίδιος ο Glenn. Τώρα, τον σώσει απ'τους walkers, από κάποιον άλλο που θα τον κάνει κομμάτια (ονόματα δεν λέμε, αλλά τον Rick εννοώ)... Όλα είναι πιθανά.

Ξανά στην Enid και τον Carl, όπου η μικρή φαίνεται να έχει περάσει κι εκείνη πολλά. Μας λέει ότι το τρέξιμο την κάνει να νοιώθει πιο ωραία, αν κι αυτό αν θέλουμε το πιστεύουμε, κι ότι θεωρεί πως πρέπει να είναι εκεί έξω. Το γιατί; Διότι θεωρεί πως ο κόσμος ανήκει στους walkers πλέον και πως οι ζωντανοί είναι απλώς περαστικοί. Όταν ο Carl της λέει ότι κι ο ίδιος έχει περάσει δύσκολα στο παρελθόν, η μικρή δείχνει να ανοίγεται παραπάνω και να μαλακώνει.

Στη συνέχεια βλέπουμε την κουφάλα τον Νικολάκη, ο οποίος είχε θαμμένο ένα όπλο και πήγε και το ξέθαψε.

Μετά βλέπουμε τις κυρίες, οι οποίες βρίσκουν τη Sasha, που τους λέει πως έχει βαρεθεί πια να παίζει αμυντικά κι ότι σκοπεύει να σκοτώσει όλα τα ζόμπι. Μεγαλεπήβολο σχέδιο, δεν λέω, αλλά μάλλον πως χρειάζεται τους πυραύλους που φαντασιωνόταν ο Eugene γι'αυτόν τον σκοπό. Καθώς η Sasha πυροβολεί ένα-ένα τα ζόμπι που τις πλησιάζουν, η Michonne θυμάται το παρελθόν της με flashbacks απ'όταν ήταν μόνη στα δάση κι επιβίωνε μαζί με το katana της. Αρχίζει να πυροβολεί κι εκείνη με τη σειράς της με μένος.
Η υστέρω η Sasha ξεσπά, επιρρίπτοντας ευθύνες στη Michonne και στο ότι ήταν ίσως η πιο ένθερμη υποστηρικτής του να βρουν καταφύγιο και ν'ακολουθήσουν τον Aaron. Καταλήγει στις τύψεις της για τον Noah, μιας και τού είχε πει πως δεν θα επιβίωνε. Ή έχει κληρονομικό χάρισμα, ή είναι γρουσούζα και πρέπει να την προσέχουμε.

Ξανά στον Daryl και τον Aaron, οι οποίοι φθάνουν στο σημείο όπου είχαν δει την αναμμένη φωτιά, αλλά αντί για επιζώντες βρήκαν ανθρώπινα υπολείμματα και μια γυμνή γυναίκα δεμένη σ'ένα δέντρο να την έχουν κατασπαράξει τα ζόμπι και με τα εντόσθιά της να κρέμονται. Ο Daryl έχει συνηθίσει σε τέτοιο θέαμα και μένει ψύχραιμος, αλλά ο Aaron είναι φανερά ανήσυχος και σοκαρισμένος. Όπως μας ενημέρωσε ο κύριος με τη βαλλίστρα, αυτό συνέβη μόλις προ ολίγου, άρα στο επόμενο ίσως πρέπει να περιμένουμε συνάντηση με αυτούς που το έχουν κάνει αυτό. Οι οποίοι είναι κι αυτοί που χαράσσουν τα W πάνω στα μέτωπα των walkers, μιας κι η δεμένη γυναίκα έφερε το ίδιο σημάδι.

Μεταφερόμαστε τον Rick και την Jessie, η οποία θέλει μεν να τιμωρηθεί ο Pete, αλλά έχει και τύψεις γιατί νοιώθει κάποια ενοχή. Αρνείται κατηγορηματικά να την βοηθήσει ο Rick, μέχρι που τον ειρωνεύεται ότι θα τον κλείσει στη φυλακή. Έχει αρχίσει και μ'εκνευρίζει η ξανθιά.
Τέλος πάντων, ενώ αρχικά φεύγει, μετά που βλέπει τα γερόντια να κάθονται παρέα και το παιδάκι να παίζει, ο Rick βιδώθηκε κι επέστρεψε αποφασισμένος. Αφού την ενημερώνει ότι ο Sam ζήτησε όπλο για να την προστατεύσει, της λέει «Δεν το βλέπεις, μα είναι το ίδιο με εκεί έξω. Δεν μπορείς απλώς να επιβιώνεις. Αν δεν αγωνιστείς, θα πεθάνεις. Θα κρατήσω εσένα και τους γιους σου ασφαλείς, αρκεί να πεις το “Ναι”». Και, ως κατίνα, τον ρώτησε αν θα έκανε το ίδιο και για οποιονδήποτε άλλο. Όταν της είπε «Όχι», δηλαδή αυτό που ήθελε ν'ακούσει, του είπε το πολυπόθητο «Ναι». Οκ, έχει μπει και επισήμως στη λίστα.
Εμφανίζεται ο Pete και κάνει τον τσαμπουκά στον Rick. Στον άνθρωπο που έκοψε κομμάτι από λαιμό ανθρώπου; Σοβαρά; Τον ρωτάει κι εκείνος «Ποιος νομίζεις ότι είσαι;» για να πάρει το επικό «Κάποιος που προσπαθεί αρκετά για να μην σε σκοτώσει». Και αρχίζουν οι μπουνιές. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι ο Pete έχει πιάσει τον Rick και κοπανάει το κεφάλι του στον τοίχο. Δεν του τό'χα, για να είμαι ειλικρινής και δίκαιη. Βλέπουμε ένα κοντινό στο παράθυρο απ'την απέξω μεριά του σπιτιού κι ακούμε πράγματα να σπάνε, την Jessie να ουρλιάζει και τον Pete να εξέρχεται ιπτάμενος απ'το παράθυρο. Ομολογουμένως, από τις πιο ωραίες λήψεις σε όλη τη σειρά.

Βλέπουμε καμιά 10αριά άτομα να σπεύδουν προς το σημείο που πέφτει το ξύλο με τον αγώνα να έχει αρκετό ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικό το ότι ο Sam τρέχει κατευθείαν στην αγκαλιά της Carol κι εκείνη ανταποκρίνεται. Επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι η Jessie πήγε να τραβήξει τον Pete κι εκείνος την βάρεσε, ενώ ο Rick έσπρωξε τον Carl όταν εκείνος πήγε να κάνει το ίδιο. Ποιότητα! Ο Rick έρχεται στην κατάλληλη θέση, μπαίνει σε full B-Rick mode και πνίγει τον Pete.
Όταν η Deanna απαιτεί να σταματήσει, εκείνος βγάζει το όπλο κι ακολουθεί ένας μονόλογος επίσης απ'τους καλύτερους στη σειρά, με εναλλασσόμενες σκηνές του ίδιου, γεμάτο με αίματα, να μιλάει και της Sasha να εκτελεί walkers που πλησιάζουν έξω από τις λαμαρίνες και προσπαθούν να μπουν μέσα.
«Ακόμη δεν το έχεις καταλάβει. Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει και το κάνουμε. Εμείς επιβιώνουμε. Εσύ κάθεσαι, σχεδιάζεις και δειλιάζεις. Προσποιείσαι ότι ξέρεις, αλλά δεν ξέρεις. Εύχεσαι να ήταν όλα αλλιώς. Αν θέλεις να ζήσετε, τελειώσαμε με τις μεθόδους σου. Δεν βελτιώνεται η κατάσταση μόνο επειδή το θες. Από τώρα και στο εξής θα ζούμε στον πραγματικό κόσμο. Θα επιλέγουμε ποιοι θα ζουν». Κι όταν η Deanna υπονοεί ότι θα πρέπει να πεθάνει εκείνος, αυτός συνεχίζει «Οι μέθοδοί σου θα καταστρέψουν αυτό το μέρος. Θα σκοτωθούν όλοι. Ήδη σκοτώνονται. Δεν θα το ανεχτώ αυτό. Αν δεν αγωνιστείς, θα πεθάνεις».
Κι εκεί η Michonne τον βάρεσε στο κεφάλι αφήνοντάς τον αναίσθητο.

Είναι σαφές πια ότι στο επόμενο θα έρθουν τα πάνω κάτω. Αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφή πολλά πράγματα. Απ'τη μία ο Glenn υποστηίζει τον Rick, αλλά δεν θέλει να πάει κόντρα και στους Αλεξανδρινούς. Απ'την άλλη η Michonne έχει αρχίσει και χάνει την ταυτότητά της. Ο Daryl άρχισε να παίζει με άλλα παιδάκια (χώρια ότι είναι εκτός της κοινότητας προς το παρόν). Ο Carl έχει βρει γκόμενα και μάλλον πως θα ακολουθήσει ό,τι κάνει κι εκείνη (ας ελπίσουμε ότι η μικρή θα ακολουθήσει τον Ρίκαρο). Η Sasha ασφαλώς θα είναι με το μέρος του Rick, αλλά δεν ξέρουμε αν θα φροντίσουν ν'ακινητοποιήσουν κι εκείνη. Η σημερινή απουσία και σιωπή της Maggie μάλλον πως είναι ένοχη ή σε κακό των συμφερόντων του B-Rick.
Σταθερές αξίες οι Abraham (δεν τον είδαμε, αλλά ξέρουμε τι «ψηφίζει»), η Carol και ίσως και η Jessie, τώρα που ο Rick ζήτησε το χέρι της.

Είχαμε ένα επεισόδιο χωρίς ιδιαίτερα «κρυμμένα μηνύματα» που σήκωναν ανάλυση, αλλά με πολύ ένταση και πολύ γρήγορες εξελίξεις. Περιμένουμε πώς και πώς το φετινό φινάλε. Όχι μόνο επειδή, υπενθυμίζω κι εγώ με τη σειρά μου, θα είναι διπλό επεισόδιο (90 λεπτά The Walking Dead· κορυφή), αλλά και επειδή έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου η ομάδα έχει να αντιμετωπίσει και τους εξωτερικούς της εχθρούς, αλλά και τις εσωτερικές προστριβές. Αυτό θα τους κάνει αδύναμους και ίσως και εύθραυστους.
Κρατάμε τα λόγια των Norman Reedus (Daryl), Joss McDermitt (Eugene) και Michael Kudlitz (Abraham), οι οποίοι σε διαφορετικές τους συνεντεύξεις μας έχουν προειδοποιήσει ότι το φετινό φινάλε θα είναι πολύ δυνατό, εκρηκτικό, θα στενοχωρηθούμε πάρα πολύ και θα έχει θανάτους.
Το μόνο θετικό είναι ότι, με βάση πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, θα ξαναδούμε τον Morgan και θα μας λυθούν οι απορίες με την εξέλιξη και τις προθέσεις του.

Ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Aurora Speeder
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.