Review 5x13 "Forget"


Αφού έφυγε και το 13, κι αφού ξεκινάμε κι επισήμως να μετράμε αντιστρόφως μέχρι το season finale (πώς πέρασαν έτσι αυτοί οι μήνες!), η σειρά μάς αποχαιρέτησε αυτή τη φορά με ένα μέτριο επεισόδιο.


Μετά τις μικρές δόσεις υπενθύμισης απ'τα προηγούμενα, βλέπουμε τη Sasha ξαπλωμένη να μην μπορεί να κοιμηθεί και να κοιτάζει με περιέργεια τις κρεμασμένες στον τοίχο φωτογραφίες. Σ'αυτό το επεισόδιο θα τη δούμε αρκετά και σε πολύ διαφορετικό ρόλο απ'ό,τι την έχουμε συνηθίσει.
Το επόμενο πρωί πάει στην Olivia να προμηθευτεί το όπλο της και σφαίρες, κι εκεί η τροφαντή κυρία με τα ωραία μάγουλα μας λέει κάτι χαρακτηριστικό. «Το μυαλό κολλάει σε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε πια.» Το έχουμε δει αρκετές φορές να συμβαίνει, άλλοτε σε μεγαλύτερο κι άλλοτε σε μικρότερο βαθμό, όπως ήταν το ότι είχαμε δει παλιά κάποιον να μαζεύει χρυσαφικά.
Η Sasha φεύγει, και στήνει ως στόχους τις φωτογραφίες που κοίταζε το προηγούμενο βράδυ. Νιώθει ότι την παρακολουθούν και με όσο περισσότερη ένταση -και ταχύτητα- πυροβολεί τόσο δυναμώνουν οι κραυγές των walkers. Χαρακτηριστικό το ότι σταματά, ορθώνει το ανάστημα και λέει «Ελάτε να με πιάσετε», απευθυνόμενη στους υποτιθέμενους walkers. Κάτι αρχίζει και δεν πάει καθόλου καλά με την κοπέλα.

Πέφτουν οι τίτλοι αρχής και το πολλά υποσχόμενο επεισόδιο ξεκινά με την Carol, τον Rick και τον Daryl να έχουν μαζευτεί στο -γνωστό πλέον- σπιτάκι μέσα στο δάσος και να σχεδιάζουν την επίθεσή τους στους Αλεξανδρινούς. Η Carol μας λέει «Θα χρειαστούμε τα όπλα ό,τι κι αν γίνει». Ο Rick δίνει εντολή να μην πουν τίποτα στους άλλους, κι είναι λογικό. Πρώτον επειδή ίσως κάποιος αντιδράσει, δεύτερον επειδή μπορεί να κρυφακούει κάποιος οπουδήποτε (αν δεν έχουν «παγιδεύσει» και τα σπίτια) και, τρίτο και κυριότερο, για να μην ξεφύγει κάτι από οποιονδήποτε ή να μην κινήσει υποψίες κάποια τυχούσα περίεργη κίνηση.
Ο Rick, για άλλη μια φορά, παρότι λέει πως οι Αλεξανδρινοί στάθηκαν πολύ τυχεροί, μας γειώνει πάλι απότομα λέγοντας πως οι ίδιοι δεν χρειάζεται να είναι τυχεροί. Είναι απλώς αυτοί που είναι κι αυτό αρκεί. Το μόνο που μένει είναι να αλλάξουν το όνομα στα ανέκδοτα για τον Chuck Norris σε Rick Grimes.
Για πρώτη φορά, στο φινάλε της σκηνής, οι φίλοι μας ασχολούνται στα σοβαρά με το W που είναι χαραγμένο στο κεφάλι ενός walker, το οποίο είχαμε συναντήσει σε προηγούμενα επεισόδια, αλλά μόνο οι τηλεθεατές ασχολήθηκαν μαζί του. Αυτό σημαίνει πως όσο πάει και κοντοζυγώνει η αυλαία και για την ομάδα που τρομοκρατούσε και λεηλατούσε ολόκληρα χωριά...

Επιστρέφουμε στο επεισόδιο κι η Michonne καταλαβαίνει πως η στολή δεν της πάει και κυρίως ότι, για να φοράει τη στολή, θα πρέπει να αφήσει το katana. Το βλέμμα που της ρίχνει ο Rick είναι όλα τα λεφτά κι ευτυχώς βρήκε κάτι καλό να πει πριν βάλει τα γέλια. Είναι σωστή η απορία του γιατί η Deanna δίνει τέτοιες εξουσίες σε αγνώστους. Το ότι «Είναι έξυπνη», όπως απαντά η Michonne δεν λέει τίποτα. Κάθε λογικός άνθρωπος θα σκεφτόταν ότι αυτοί οι άνθρωποι μπαίνουν σε νέο κόσμο, σε νέες συνθήκες, νέες συνήθειες και με νέα άτομα. Τους χρειάζεται να νιώθουν ότι έχουν κάποια εξουσία και το πάνω χέρι σε κάποια πράγματα. Γιατί, όμως, τους αφήνει και να οπλοφορούν, αφού -θεωρητικά- θα χρειάζεται ν'αντιμετωπίσουν μόνο κανέναν καυγά μεταξύ των παιδιών;

Βλέπουμε τον Daryl να συναντά τον Aaron, όπου ο δεύτερος ρωτά αν ξέρει να διακρίνει έναν καλό άνθρωπο από έναν κακό. Έρχεται η κορυφαία απάντηση «Δεν έχει διαφορά, πλέον». Κι εκεί μας συστήνεται ο Buttons, ένα πανέμορφο κατάμαυρο άλογο.

Επιστρέφουμε μέσα από τους τοίχους, όπου η Maggie έχει γίνει γραμματέας (τουλάχιστον, έτσι ντύθηκε και συμπεριφέρεται) της Deanna με την τελευταία να μας ενημερώνει για το όνειρό της. Ότι, λέει, «Κάποτε, σε αυτό το μέρος θα υπάρξει πραγματική κυβέρνηση. Με κανονικό αστυνομικό σώμα, βιομηχανία, εμπόριο, κι ίσως και μύλους». Χώρια ότι η γυναίκα είναι γεννημένη πολιτικάντης και έχει το ψέμα δεύτερη φύση, έχω δύο βασικές απορίες με τις συγκεκριμένες ατάκες. Άντε και τη μεγάλωσαν την κοινότητα και πράγματι χρειαστεί κανονικό αστυνομικό σώμα ή ό,τι πιο κοντινό σ'αυτό. Με ποιον θα το κάνει το εμπόριο; Εδώ γυρεύουν μπας και βρουν κανένα δυνατό άτομο να το φέρουν στην κοινότητα, θέλουν και να κάνουν εμπόριο με άλλους που δεν ξέρουν; Πού θα τη βρει τη βιομηχανία; Εδώ δεν έχουν φυτέψει μια ντοματιά, δεν έχουν βρει έναν σκύλο, δεν έχουν πιάσει κανέναν λαγό για εκτροφή και θέλει βιομηχανία; Γιατί δεν ζητάει να της στείλουν τα UFOs απ'τον πλανήτη της; Τέλος, όταν είπε στην αρχή ότι «Θα υπάρξει πραγματική κυβέρνηση», το πιάσατε όλοι το υπονοούμενο για τον Κυβερνήτη, έτσι;
Ο Rick φροντίζει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της αμέσως, αναλύοντας το πώς και το γιατί θα πρέπει να λάβουν πιο δραστικά μέτρα ασφαλείας, ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στην άμυνα κλπ. Κερασάκι στην τούρτα η ατάκα «Οι άνθρωποι είναι πια η πραγματική απειλή».
Οι Michonne και Sasha στηρίζουν απόλυτα το σχέδιο του Rick με την δεύτερη να προθυμοποιείται να βοηθήσει πιο δραστικά. Όταν η Deanna τη ρωτά «Γιατί» να πάρει τις βάρδιες στον πύργο του ρολογιού της εκκλησίας, κίνησε υποψίες. Γιατί έχει πρόβλημα η Deanna, εφόσον η ίδια ζήτησε (αν όχι ικέτεψε) για τη βοήθειά τους;

Rick και Carol ετοιμάζουν την κλοπή μερικών όπλων και η θεία μάς δείχνει πόσο ταιριάζει σ'αυτόν τον κόσμο λέγοντας «Ξέρεις ποιο είναι το καλύτερο μ,'αυτό το μέρος; Ότι είμαι πάλι αόρατη». Όχι και τόσο, αλλά πάμε παρακάτω.

Επιστρέφουμε στο δίδυμο της ευτυχίας με τον Daryl να μας λέει μια γενική αλήθεια, αναφερόμενος στα άλογα «Όσο περισσότερο μένουν έξω, τόσο περισσότερο εκδηλώνεται η πραγματική τους φύση». Και στους ανθρώπους, αγαπημένε Daryl, το ίδιο συμβαίνει.

Πίσω στη θεία, που με νάζι λέει στην Olivia ότι «Τα κορίτσια κρατούν πολλά μυστικά». Απ'τη μία έχει χαβαλέ που τους τρολάρει, αλλά απ'την άλλη μου λείπει η Carol της πρεμιέρας του πέμπτου κύκλου. Συνεχίζοντας στη σκηνή, το ψεματάκι το έχει έτοιμο αναφορικά με τα όπλα κι ότι δεν ξέρει πώς δουλεύουν, και μόνο που δεν κόντεψε να μας πει τι ωραία που πέρασαν στο Woodstock. Ο αδαής Tobin έχει δίκαιο που της απαντάει «Καλύτερα να είσαι ασφαλής παρά να μετανιώνεις». Πάρε τη να της μάθεις πώς λειτουργούν τα όπλα, να σου μάθει κι αυτή πώς θα ανατινάζεις κτήρια.

Πίσω στον Daryl, όπου ο Aaron τού βγάζει τα εσώψυχά του σε μια απελπισμένη προσπάθεια να τον κάνει να νιώσει άνετα και να τον κάνει να ανοιχτεί. Μας λέει ότι καταλαβαίνει που ο Daryl νιώθει σαν outsider, ότι οι άλλοι άθελά τους συχνά προσβάλλουν τον ίδιο και το αγόρι του κι ότι τους φοβούνται. Τον Aaron λιγότερο, επειδή τον ξέρουν. Κι όσο τον γνωρίζουν, τόσο δεν τον φοβούνται. Μέσα σ'όλα, μας λέει και μια μεγάλη αλήθεια. «Όσο περισσότερο φοβούνται, τόσο πιο ηλίθιοι γίνονται. Ο φόβος συρρικνώνει τον εγκέφαλο». Έχουμε δει κι αν έχουμε δει ηλιθιότητες λόγω φόβου. Τέλος πάντων, ο Aaron καταλήγει το κήρυγμα σε παρότρυνση στον Daryl ν'αφήσει τους υπόλοιπους να τον γνωρίσουν. Μάλλον πως τελικά τον γουστάρει και λίγο. Ο τυπάρας απαντά πως «δεν έχω τίποτα ν'αποδείξω. Έχω συναντήσει αρκετούς κακούς ανθρώπους εδώ έξω κι έχουν κάνει αρκετά κακά πράγματα. Δεν φοβούνταν τίποτα». Δεν ξέρω αν κάποιοι έπρατταν έτσι λόγω φόβου, όπως ισχυρίζεται ο Aaron, αλλά σίγουρα ο Daryl δεν έχει τίποτα ν'αποδείξει και σε κανέναν.

Μεταφερόμαστε το πάρτι της Deanna, όπου η θεία μας λέει ότι ζηλεύει την Judith επειδή «Θα δει το μέρος αυτό όπως θα έχει γίνει». Νομίζω πως εκεί όλοι μαζί γελάσαμε ταυτοχρόνως όταν θυμηθήκαμε πώς έχουν γίνει όλα τα άλλα μέρη όπου έχει πάει η ομάδα, ακόμη κι η Judith. Κατασκήνωση έξω απ'την Atlanta, CDC, φάρμα του Hershell, Woodbury, φυλακή, Terminus. Κοινός παρονομαστής; Παρανάλωμα του πυρός.
Μπαίνουν οι Abraham και Rosita, οι οποίοι αποτέλεσαν ένα απ'τα πιο γελοία πλάνα που έχω δει στη σειρά. Ειδικά ο Abe ήταν σαν ψάρι έξω απ'το νερό, αν κι η Rosita δεν πήγαινε πίσω.
Ο Reg, ο σύζυγος της Deanna άρχισε να γλείφει τον Rick, προσπαθώντας να κερδίσει τη συμπάθειά του, και, παρότι όσα είπε ήταν αληθή, προσωπικά τον σιχάθηκα απ'το μίζερο ύφος του.
Ο Rick γουστάρει την ξανθιά και το δείχνει, και δεν θ'αργήσουν οι εξελίξεις σ'αυτό.

Επιστρέφουμε στον Daryl (νομίζω ότι εδώ διακόπηκε το χωροχρονικό συνεχές του editing) και μαζί με την επιστροφή, και στον θάνατο του υπέροχου αυτού αλόγου. RIP, Buttons.

Πίσω στο πάρτι, η Maggie είπε στον Noah ακριβώς την ίδια ατάκα που είχε πει και στην Tara μέσα στην εκκλησία του Gabriel: «Είσαι μαζί μας τώρα», για να συμπληρώσει ότι «Είσαι με την οικογένειά σου».
Μιας και μιλήσαμε για οικογένεια, η ξανθιά πιάνει κουβέντα στον Rick (το ότι μίλησε πριν με τον άντρα της δεν μας απασχολεί) και βρίσκει ευκαιρία να του δείξει ότι έχει και επίπεδο για να εκτιμήσει το πνεύμα της. Σ'αυτά που λέει (κάπου θα τα διάβασε) έχει δίκαιο, αλλά ο Rick τα ξέρει απ'την καλή κι απ'την ανάποδη κι η ίδια ούτε που τολμά να τα φανταστεί. «Έχει ωραία θέα. Κανονική ζωή. Έφυγαν πολλά, αλλά μαζί κι αρκετά άχρηστα. Όλοι μας έχουμε διαφορετικό παρελθόν. Σε άλλες συνθήκες δεν θα είχαμε καν συναντηθεί. Τώρα ο ένας είναι μέρος της ζωής του άλλου. Είμαστε η ίδια η ζωή του άλλου. Όλοι κάτι χάσαμε και κάτι μας επιστράφηκε. Όχι αρκετό, αλλά είναι κάτι.» Τώρα, να πω ότι στον Rick επιστράφηκε η κόρη του Shane ή είναι κακία;
Ο δικός μας, πάντως, το παίζει πολύ καλά ότι προσπαθεί να ενταχθεί στην κοινότητά τους. Ο πληγωμένος μοναχικός επιζών, που αναζητά μόνο ένα καταφύγιο κι ασφάλεια για την οικογένειά του· βιολογική και μη. Ο Λούκι Λουκ της Αποκάλυψης.
 Ο Spencer, γιος της Deanna (να γιατί είναι τόσο φλώρος), δεν χάνει ευκαιρία να την πέσει στη Sasha, η οποία φρικάρει, όχι τόσο που της την πέφτει ο νεαρός, αλλά κυρίως για την αφορμή που βρίσκει. Η Sasha, ξαναλέω, δεν πάει καλά.

Μεταφερόμαστε στο σπιτικό των Aaron και Eric, οι οποίοι καλούν τον Daryl να φάνε μακαρόνια. Ίσως το έκαναν επειδή περίμεναν να τον δουν να τρώει όπως έτρωγε. Ο Aaron προσφέρει έναν σκελετό μηχανής και διάφορα ανταλλακτικά και την ευκαιρία να την συναρμολογήσει, στον Daryl. Δεν το έδειξε, αλλά έκανε σαν πιτσιρικάς στο λούνα παρκ. Αμέσως ο Aaron του προτείνει να γίνει κι εκείνος στρατολογητής λέγοντας «Είσαι καλός εκεί έξω, αλλά δεν ανήκεις εκεί. Καταλαβαίνω την ανάγκη σου να βγαίνεις. Κυρίως θέλω να γίνεις επειδή ξέρεις να διακρίνεις έναν καλό άνθρωπο από έναν κακό». Απ'την απάντηση του Daryl «Δεν έχω με τι άλλο ν'ασχοληθώ», καταλαβαίνουμε ότι δέχεται.

Πάμε στον μεθυσμένο Abraham και τη σκεφτική Michonne. Ο Abe της λέει σοφές κουβέντες, καθώς αντιλαμβάνεται την αβεβαιότητα που αναδίδει η Michonne. «Ζεις από αυτό, πεθαίνεις από αυτό, τρως από αυτό. Να προσεύχεσαι να μην χρειαστεί να το ξαναχρειαστείς. Να προσεύχεσαι να μη συνηθίσεις να μην το χρειάζεσαι. Το φέρεις στην πλάτη σου ακόμη κι όταν δεν είναι εκεί.» Όταν, όμως, της λέει ότι «Συνειδητοποιώ πως μου ήρθαν όλα καλά. Εσύ;» Η Michonne ξέρει πως με ένα φουστάνι δεν αλλάζει ζωή. Δεν ξεχνά το παρελθόν, δεν διαλύονται οι αναμνήσεις που τη στοιχειώνουν. Κι ο Abe το ξέρει. Κι όλοι μας το ξέρουμε.


Η Carol τρομοκρατεί τον πιτσιρικά που της λέει πως θα φανερώσει ότι την είδε να κλέβει τα πιστόλια, αλλά νομίζω πως ήταν το πιο κορυφαίο bullying που έχει δείξει η τηλεόραση κι ο κινηματογράφος μαζί. Όχι μόνο επειδή ήταν κορυφαίο το ύφος της, αλλά επειδή, ακόμη κι αν δεν ήταν κάπου δεμένο το παιδί, όπως του είπε, πάλι θα φώναζε και δεν θα τον άκουγε κανείς και θα τον έτρωγαν ζωντανό οι walkies και δεν θα μάθαινε ποτέ κανείς τι απέγινε αυτό το παιδί.

Ο Rick συνεχίζει το θέατρο λέγοντας στην ξανθιά ότι «Δεν είναι κι άσχημα εδώ, τελικά», και της την πέφτει στα ίσα στο πάρτι. Μπορεί να ξύρισε το μούσι, αλλά παραμένει σε full Shane mode. Τι καλά, θα γίνει χαμός.

Η Sasha, παρατηρώντας τον κόσμο στο πάρτι, συγκρίνει τη συνεχόμενη χαλαρή ατμόσφαιρα στο Safe Zone με τις καλές στιγμές μέσα στην εκκλησία του Gabriel (κιόλας, πού είναι αυτός στα τελευταία 2 επεισόδια;), θυμάται τι πέρασαν, πόσους έχασαν και πώς κινδύνευαν κι εξοργισμένη που η καλή κυρία ανησυχεί για το τι φαΐ θα φάει η δικιά μας, ξεσπά «Αυτό σε ανησυχεί;!» Εδώ που τα λέμε, δεν έχει άδικο. Και νομίζω πως, εκτός απ'την τριάδα που ετοιμάζει την επίθεση, είναι η μόνη που έχει φυσιολογικές αντιδράσεις για την ελαφρότητα που επικρατεί εκεί μέσα.

Το επόμενο πρωί βλέπουμε την Sasha να φεύγει απ'την πύλη, λέγοντας στην Deanna «Αυτό το μέρος, δεν είναι αληθινό», εννοώντας και ότι κάτι κρύβουν, και ότι δεν θα κρατήσει. Η Deanna περνάει στην αντεπίθεση λέγοντας «Καταλαβαίνω ότι έχεις περάσει πολλά και το δέχομαι, αλλά λες μαλακίες». Το κοντινό στη θείτσα είναι ύποπτο και θα το κρατήσουμε.

Το ίδιο πρωί συναντάμε ξανά την τριάδα στο γνωστό σπιτάκι, με τον Daryl να αρνείται να πάρει όπλο. Το χάσαμε το κορμί, πατριώτες. Θα προτιμήσει να φτιάξει τη μηχανή και να τρώει μακαρόνια με τον Eric και τον Aaron. Ο Rick παίρνει χαμπάρι ότι κάτι έχει αλλάξει απ'το προηγούμενο πρωί και θα κρατήσει τις επιφυλάξεις του.

Η Michonne, με βαριά καρδιά, κρεμάει το katana της στον τοίχο και όλοι ξέρουμε ότι θα το μετανιώσει. Αργά ή γρήγορα, και θα μετανιώσει που το αποχωρίστηκε και θα το ξαναχρειαστεί. Αρκεί, όπως λέει ο Abe, να μην έχει συνηθίσει το να μην το χρησιμοποιεί.


Ο Rick χαιρετάει από μακριά την ξανθιά με τον άντρα της και βλέποντάς τους να απομακρύνονται, πιάνει το όπλο του. Τώρα πρέπει να ξυρίσει το κεφάλι του, να βάλει όγκο και να πηδήξει μια άλλη ξανθιά πριν αποπειραθεί να σκοτώσει τον άντρα της ξανθιάς.
Αμέσως μετά ακούει τον walker που κοπανιέται στον φράχτη και πλησιάζει να δει τι συμβαίνει. Αμέσως καταλαβαίνει πως τίποτα δεν είναι τυχαίο και πιθανόν να τον έχουν βάλει εκεί. Αν υπήρχε περιπολία γύρω από τους φράχτες, αργά ή γρήγορα θα τον σκότωναν κι εκείνον, και αν τυχόν είχαν μαζευτεί κι άλλοι walkies, σίγουρα θα προλάβαιναν πριν δημιουργηθεί η ίδια σωρεία περιπλανώμενων πτωμάτων όπως είχε γίνει και στη φυλακή. Μήπως τον έστειλε κάποιος δικός του απέξω μόνο και μόνο για να στηρίξει την απαίτησή του στην Deanna για περιπολίες; Μήπως σκέφτεται διάφορους τρόπους που μπορεί να τον βοηθήσει ένα ρήγμα στον φράχτη; Μήπως σκέφτεται να πετάξει μερικούς walkies μέσα για να τους σώσει η ομάδα μας και να πάρει με τέτοιο τρόπο την εξουσία από την Deanna· δημοκρατικά; Ό,τι κι αν σκέφτεται, το σίγουρο είναι ότι το μακελειό πλησιάζει, κι ελπίζουμε να είναι απ'τα πιο τρανταχτά της σειράς!


Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα ήρεμο επεισόδιο, χωρίς εκπλήξεις, με μηδενική δράση και μπόλικη υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ανήκει στα επεισόδια που κυλούν ευχάριστα, αλλά δεν θα τα θυμάσαι και πολύ. Προσωπικά το βρήκα και λίγο ανιαρό, αλλά σε αρκετούς άρεσε, οπότε λέω να το κλείσουμε στο μέτριο.
Όσον αφορά το highlight του επεισοδίου, πρόκειται για το γεγονός ότι περισσότερος κόσμος στενοχωρήθηκε για τον θάνατο του αλόγου παρά για τον θάνατο της Lori! Βάζω και στοίχημα.

Ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Aurora Speeder
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.