Review "5x14-Spend"
Ξανά εδώ με ένα χορταστικό επεισόδιο από όλες τις μεριές και με πολλά να πούμε. Τρία επεισόδια πριν το φινάλε της σεζόν (για ακόμη μια φορά, πώς πέρασε έτσι ο καιρός;) και η παραγωγή μας παρέδωσε ένα επεισόδιο το οποίο βρωμάει μπαρούτι απ' την ανασκόπηση των προηγούμενων επεισοδίων.
Με δεδομένο ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που έμαθα σήμερα, θα μπορούσε κανείς να πει πως η κατάσταση οδεύει προς έναν μικρό εμφύλιο. Οι πρώτες εχθροπραξίες του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου (1861-1865) μεταξύ Βορείων και Νοτίων συνέβησαν στην Alexandria, την πόλη στην οποία βρίσκονται σήμερα οι ήρωές μας.

Ξεκινάμε με τον Gabriel μέσα στην εκκλησία της κοινότητας, ο οποίος βάζει μια σακούλα κάτω από μια σελίδα της Βίβλου, κοιτάζει σκεπτικός το σημείωμα της Rosemary όπου του λέει «Είναι ευλογία που είστε μαζί μας, Πάτερ» και τις φράουλες που του έχει αφήσει. Ξεκίνησε να σκίζει τις σελίδες της Βίβλου ως ένδειξη επανάστασης, υποθέτω, είτε απέναντι στον Θεό ή απέναντι στον εαυτό του. Παίζει και να μην του αρέσουν οι φράουλες, δεν ξέρω.


Τίτλοι αρχής και στο πρώτο πλάνο βλέπουμε τον Son of Anarchy Daryl Dixon καβάλα στη μηχανή να φεύγει μαζί με τον Aaron να βρουν άλλους επιζώντες.

Μεταφερόμαστε σ'ένα κιόσκι, όπου ο Noah ζητάει απ'τον Reg να του μάθει πράγματα για την ανέγερση κτηρίων, ώστε να γνωρίζει για το μέλλον. Ο μπάρμπας είναι αρχικά επιφυλακτικός και προσβάλλεται που ακούει ότι το τείχος του δεν είναι άτρωτο, αλλά πείθεται όταν ο Noah του λέει ότι θέλεις τις γνώσεις για το βαθύ μέλλον.
Κατ'αρχάς, το τείχος σου, μπάρμπα, πέφτει για πλάκα. Ήθελες έναν Κυβερνήτη για να στρώσεις εσύ, αλλά πάμε παρακάτω.
Ο Noah κάνει μακροχρόνια σχέδια και δεν θα του βγει σε καλό. Οποιοσδήποτε έκανε μέχρι τώρα σχέδια έχει γίνει μεζές ή κομμάτια. Ο Hershell (R.I.P, αγαπημένε όλων) κρατούσε ζόμπι στον αχυρώνα και περίμενε τη θεραπεία, η Dawn περίμενε πότε θα τη σώσει ο Στρατός, ο Bob περίμενε πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης, η Lori φαντασιωνόταν ένα καταφύγιο και πολλά παιδιά (μάλλον θα έκανε τη βασίλισσα στο μελίσσι· θα γεννούσε αυτή τα μικρά της κοινότητας απ'όλους τους άντρες) και ούτω καθεξής. Μήπως και η Deanna σχεδιάζει υπερβολικά το μέλλον, που θέλει την κοινότητα-επίγειο παράδεισο;
Επίσης, έχει γέλιο το ότι ο Reg την έχει δει ο Ηρόδοτος της Alexandria που θέλει να καταγράφει όλα τα σημαντικά. Θεωρητικά, δεν είναι κακή σαν ιδέα, αλλά, αν υπήρχε πολιτισμός με την έννοια που τον αναλύουμε σήμερα πριν τις εποχές των παγετώνων και τους μεγάλους κατακλυσμούς, η ιδέα του Reg μάλλον πάει κατευθείαν στον κουβά.

Πάμε στον Abraham, ο οποίος είναι έτοιμος να ξεσπάσει. Έχει οργή και άγχος και θέλει να τα εκφράσει. Γιατί τον καταπιέζουν; Αφού τον βλέπουν ότι θέλει άλλα πράγματα, όχι ένα ήρεμο σπιτάκι και την ησυχία του.

Μεταφερόμαστε στην ομάδα αναζήτησης προμηθειών, η οποία αποτελείται απ'τους δυο ηλίθιους που έδειραν οι δικοί μας στο επ.12 και τους Glenn, Tara, Noah και τον Κεφτέ. Ο Eugene, κλασικά, θέλει να τη γλιτώσει και να μην πάει, αλλά ο Noah απλώς του δίνει ένα όπλο, χωρίς διαπραγματεύσεις. Όσο πάω και τον συμπαθώ περισσότερο αυτόν τον μαυρούλη. Η Tara, από την άλλη, βρήκε ήδη νέα γκόμενα για να της την πέσει, η Maggie κοιτάζει λες και θα χαιρετίσει τον ναυτικό άντρα της, και ο Aiden με τους γονείς του αποχαιρετιούνται με μεγάλη ανυπομονησία να ξανασυναντηθούν.

Ο Rick πάει στο σπίτι της ξανθιάς, όπου η συζήτηση έχει πολλά ερωτηματικά. Απ'τη μία ο τύπος καταλαβαίνει ότι η τύπισσα κρύβει κάτι για τον ένοχο της καταστροφής του αγάλματος, απ'την άλλη εκείνη κάνει ό,τι μπορεί για να το παίξει άνετη. Εν κατακλείδι, ο Rick της λέει ότι «Πρέπει με κάτι ν'ασχοληθώ σήμερα» και τελειώνει η κουβέντα. Αν βαριέται στην πόλη, μπορεί ν'ασχοληθεί μ'ένα εργόχειρο, ένα πλεκτό, να κάνει έναν φόνο, βρε αδερφέ.

Επιστρέφουμε στους ανιχνευτές, όπου ο Aiden έστρωσε μετά το ξύλο που έφαγε και ουσιαστικά παραδίδει την ηγεσία στον Glenn.
Οι ομάδες χωρίζονται και πρώτα βλέπουμε την Tara με τον Eugene να έχουν μια μικρή διαφωνία για το κατά πόσο ο κεφτές θα έπρεπε ή όχι να βγαίνει έξω απ'το τείχος. Η Tara μας λέει μια σημαντική αλήθεια: «Ποτέ δεν είσαι έτοιμος για μάχη μέχρι να γίνεις». Να πάρουμε παραδείγματα ανδρείας; Ο Carl, που στα 8-9 του σκότωσε τη μάνα του; Ο Tyresse, που βρήκε τη δύναη να συγχωρήσει την Carol για τον θάνατο της κοπέλας του; Η ίδια η Carol χωρίς περαιτέρω σχόλια; Ο Daryl, που σκότωσε τον αδερφό του; Ο B-Rick που κατάφερε να συνεχίσει αφότου νόμιζε την κόρη του για νεκρή, και που έκοψε κομμάτι απ'τον λαιμό του Joe για να σώσει τον γιο του; Η Beth, που, ακόμη κι αργά, προσπάθησε να σκοτώσει την Dawn; Και σταματώ εδώ, διότι είναι πολύ μεγάλη ακόμη η λίστα.
Παρόλα αυτά, ο κεφτές μας λέει κάτι σωστό κι ο ίδιος. Κανείς άλλος δεν θα είχε την ιδέα να κατευθυνθούν προς την Washington, αν δεν το είχε πει εκείνος. Και, πράγματι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πήγαν στην Washington. Τον προτείνω από τώρα για Πρόεδρο των ΗΠΑ στη μελλοντική κυβέρνηση που φαντασιώνεται η Deanna.
Πάμε στους Glenn και Noah, όπου ο Glenn θα πει ότι «Τελικά, δεν θα βγούμε από μπροστά», επειδή ο προαύλιος χώρος είναι γεμάτος με ζομπαίους.
Μπαίνουν μέσα, ο Aiden αφήνει γενικώς τα ηνία στους δικούς μας, ειδικά αφού βλέπει ότι ο Glenn καταλαβαίνει πού είναι τα ζόμπι κι ότι δεν μπορούν να τους πλησιάσουν απ'τον ήχο και μόνο.

Πάμε στην Carol, η οποία εξακολουθεί να τρομοκρατεί τον μικρό, κι αυτή τη φορά χωρίς να του δίνει κάποιο αντάλλαγμα. You like cookies, you risk your life, που θα έλεγε κι ο Hershell. Πείθεται να φτιάξει μια δεύτερη παρτίδα στον μικρό, αρκεί να της φέρει μια δεύτερη μπάρα σοκολάτας για εκείνη. Επειδή μου έκανε εντύπωση το ότι έκλεψε και μόνη της δεύτερο κομμάτι σοκολάτας απ'τον καταψύκτη και την πρώτη φορά, αναρωτήθηκα τι μπορεί να το ήθελε. Η γούγλη, μετά από αναζήτηση, με ενημέρωσε για ένα σχέδιο δολιοφθοράς των Ναζιστών όπου έφτιαχναν εκρηκτικές ύλες στο πάχος της εσωτερικής σόλας παπουτσιών και τα έκρυβαν μέσα σε σοκολάτες. Δεν ξέρουμε πόσα μπορεί να ξέρει για αυτό η Carol, αλλά πλέον τίποτα δεν με εκπλήσσει σε αυτή τη σειρά.

Οι ανιχνευτές μας αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της βλακείας των Αλεξανδρινών, που, μετά την εκπυρσοκρότηση μιας χειροβομβίδας από λάθος του Aiden, η Tara έχει σοβαρό τραύμα στο κεφάλι και αιμορραγεί, ο Aiden είναι καρφωμένος σ'έναν λοστό (ή κάτι τέτοιο), και το πλέγμα που χώριζε την ομάδα από τα ζόμπι έχει πλέον διαλυθεί.

Αλλάζει το σκηνικό και βλέπουμε την διαφημιστική ταμπέλα για την ανέγερση του εμπορικού κέντρου, απ'όπου μας έχει ήδη ενημερώσει η Deanna ότι παίρνουν τα οικοδομικά υλικά και τις λαμαρίνες για το τείχος. Αυτή γράφει «Έρχονται μεγάλα πράγματα: το Mall του Woodlands. Έχετε φθάσει στον προορισμό σας». Όσον αφορά το πρώτο, όλοι έχουν λυσάξει για το πόσο επική θα είναι η συνέχεια, πόσο θα απογειωθεί η σειρά στους επόμενους κύκλους και ούτω καθεξής. Ελπίζω πως αυτό είναι το «spoiler». Όσον αφορά το δεύτερο, δηλαδή το «Φθάσατε στον προορισμό σας», ακούγεται έντονα ότι η ομάδα θα επιδιώξει να εγκατασταθεί μόνιμα στην Alexandria κι ότι το μέλλον θα βρει την ομάδα μας σ'αυτές τις περιοχές, μαζί και με όσους άλλους κίνδυνους τους βρουν. Δεν ξέρω αν θα δικαιωθούν αυτές οι δύο θεωρίες, αλλά...

Προχωράμε στον χώρο του εμπορικού, όπου ο Abe αρχίζει και βράζει, έτοιμος ν'αναποδογυρίσει την καρότσα του φορτηγού, κι ακούει στη φαντασία του κραυγές από ζόμπι. Ακριβώς όπως η Sasha, όταν είχε βγει για σκοποβολή. Ακούγεται η Francine που προειδοποιεί για το κοπάδι που τους πλησιάζει, οι Αλεξανδρινοί είτε βαράνε στον γάμο του Καραγκιόζη (με ό,τι ατύχημα συνεπάγεται), είτε τρέχουν να ξεφύγουν κι ο Abraham έχει ένα μειδίαμα ικανοποίησης που επιτέλους θα γίνει χαμός. Για ακόμη μια φορά κάνει τα «χορευτικά» του και οι υπόλοιποι μόνο που δεν άρχισαν να του πετάνε τα εσώρουχά τους για αυτόγραφο.


Πάμε στον Pete, ο οποίος πάει στο σπίτι του Rick για να του πει έμμεσα ότι τον είδε που φλέρταρε τη γυναίκα του, και τον δικό μας να τον κοιτάζει έτοιμος να του ανοίξει το κεφάλι με μπαλτά. Ο ψηλός προσπαθεί να πείσει στον Rick ότι δεν είναι τόσο διαφορετικοί κι ότι κι εκείνοι έχουν χάσει πράγματα (ναι, το i-phone, φλώρε) και προτείνει να γίνουν φίλοι. «Εξάλλου, κατά κάποιον τρόπο, πρέπει να είμαστε φίλοι», λέει και σηκώνεται και φεύγει. Με τέτοιες λυκοφιλίες γίνονται τα καλύτερα φονικά. Ρώτα τον Shane να σου πει.
Μόλις κλείνει την πόρτα, ο Rick κοιτάζει -ατενίζει σχεδόν- τη βέρα του. Νομίζω ότι νιώθει τύψεις που κάποτε του έφαγε άλλος τη γυναίκα και τώρα κάνει πάνω-κάτω ό,τι κι ο Shane. Ή, τουλάχιστον, σκέφτεται όπως ο Shane.

Πίσω στον Eugene, ο οποίος ξεσπάει ότι δεν έπρεπε να τον είχαν πάρει μαζί επειδή ήταν άχρηστος κι αποφασίζει ν'ακολουθήσει τη συμβουλή της Tara. Τη βάζει στον ώμο και φεύγει, κι ουσιαστικά μόλις της έσωσε τη ζωή.
Noah, Glenn και Nick προσπαθούν ν'απεγκλωβίσουν τον Aiden, ώσπου ο Nick εξομολογείται ότι είναι δειλοί κι ότι εκείνοι ήταν που κότεψαν κι εξαιτίας τους πέθαναν οι άλλοι (που μας είχαν πει στο προ-προηγούμενο επεισόδιο), και σηκώνεται να φύγει. Ο Aiden παραδέχεται το λάθος του κι αποφασίζει να θυσιαστεί για να φύγουν οι υπόλοιποι.

Πίσω στον Abraham, όπου η Francine ρίχνει ένα ωραίο μπουκέτο στον χοντρούλη που ήταν έτοιμος να την παρατήσει, κι ο Abe αναλαμβάνει τη διοίκηση της ομάδας κατασκευής του τείχους.
Ο Tobin επιστρέφει στην πόλη κι ενημερώνει την Deanna και τον Reg για τα καθέκαστα, όπου το ζεύγος δείχνει ανήσυχο για την εξέλιξη των πραγμάτων. Ο θείος φέρνει την πρώτη αντίρρηση λέγοντας πως «Το ότι σας έσωσε τον κάνει ήρωα, αλλά όχι ικανό να ηγηθεί της ομάδας κατασκευής» για να πάρει την απάντηση απ'τον Tobin ότι είναι καλύτερος από εκείνον, για να κλείσει με τη χαρακτηριστική φράση ότι «Δεν θα το μετανιώσετε» που θα αναλάβει αυτή την ομάδα ο Abe.
Η Maggie, που ήταν παρούσα στη συζήτηση, δεν θα μπορούσε να είναι πιο περήφανη για τον Abe, και δικαίως. Η θείτσα είναι πιο σκεπτική και τρομαγμένη από ποτέ, μ'αυτές τις εξελίξεις (πού νά'ξερε τι άλλο την περιμένει) για να πάρει την απάντηση της Maggie, καθοριστική για τη σκηνή, «Ξέρουμε τι κάνουμε. Γι'αυτό μας ήθελες. Θέλεις ένα μέλλον. Μας χρειάζεσαι γι'αυτό». Δεν θα πω ότι ήταν καιρός να πει/κάνει κάτι σωστό η Maggie, αλλά: πάρ'τα, μωρή γριέτζω!

Η Carol αποφεύγει τις κουβέντες με τον Sam, ο οποίος δείχνει ότι χρειάζεται απεγνωσμένα κάποιον έμπιστο φίλο. Απ'την κουβέντα μαθαίνουμε ότι ο μικρός έσπασε το άγαλμα, και φαίνεται ότι κάποιος του φέρεται άσχημα. Η Carol, που ξέρει από ενδοοικογενειακή βία, αμέσως έπιασε το νόημα κι αμέσως έκανε την κατάλληλη ερώτηση στον μικρό.

Πίσω στον Eugene κάνει το ίδιο κόλπο που είχε κάνει ο Glenn στον πρώτο κύκλο με το κόκκινο αυτοκίνητο για να αποδεσμεύσει τους άλλους, οι οποίοι είχαν πιαστεί στην περιστρεφόμενη πόρτα μετά την απόπειρα του Nick να το σκάσει. Ο Nick παράκουσε τις εντολές του Glenn με αποτέλεσμα ο Noah να βρει άγριο θάνατο στα χέρια των ζομπαίων, Κι αυτό ήταν το ύστατο αντίο σε άλλον ένα χαρακτήρα που έμεινε για λίγο, αλλά μας έδωσε πολλά.
Ο Eugene κέρδισε τις εντυπώσεις που επέλεξε να -προσπαθήσει να- επιτεθεί στον Nick, που του είπε να φύγουν οι δυο τους, μέχρι που τον πρόλαβε ο Glenn κι έριξε άλλες δυο στη μούρη κι έστρωσε κι αυτός.

Πίσω στην Carol, η οποία πήγε να μάθει τι συμβαίνει στο σπίτι της ξανθούλας, κι η ενοχικότητα του Pete βρώμαγε από απόσταση.

Στον δρόμο της επιστροφής, ο Eugene βρίσκει το σημειωματάριο που είχε δώσει ο Reg κι είχε γράψει «Αυτή είναι η αρχή». Ναι, του τέλους σου, αγαπημένε Noah.

Φτάνουμε στο φινάλε, όπου ο Gabriel, ο ρουφιάνος πάει στην Deanna και της λέει ότι ο Rick κι η υπόλοιπη ομάδα έχει κάνει πολλές ειδεχθείς πράξεις, ότι είναι ο Σατανάς μεταμφιεσμένος σε άγγελο του φωτός, για να καταλήξει χαρακτηριστικά «Θα έρθει η μέρα που θα βάλουν τους εαυτούς τους πάνω από εσάς κι άλλους. Θα καταστρέψουν ό,τι έχετε κι όλα για τα οποία πασχίζετε». Η Deanna του απαντά πως, εφόσον ήταν εκεί έξω, έπρεπε με κάποιον τρόπο να επιβιώσουν. Η Maggie κρυφακούει τη συνομιλία, και μπαίνει σφήνα η σκηνή όπου η Carol βρίσκει τον Rick και του λέει τις υποψίες της για τον Pete. Ξαναβλέπουμε τον Gabriel και την Deanna, όπου ο Gabriel εξακολουθεί την προδοσία των σωτήρων του, και πάνω στα λόγια του βλέπουμε τον Abraham να εμψυχώνει την ομάδα κατασκευής. Η Deanna φαίνεται απ'τη μία να επηρεάζεται από τα λόγια του Gabriel, αλλά από την άλλη, τον περνά και για λίγο βαρεμένο. Μάλλον πως αφότου είχε αποκηρύξει την πίστη του ο Cabriel, ή τέλος πάντων το παπαδηλίκι, όταν είχε πετάξει το κολάρο του στη φωτιά, η ζεστασιά των καλών ανθρώπων της κοινότητας τον μαλάκωσε. Ή θέλει να μας πείσει πως δεν θα έκλεινε κι αυτούς έξω για να επιβιώσει ο ίδιος, όπως έχει ξανακάνει;

Πίσω στην Carol, όπου κλείνει λέγοντας «Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να κανονίσεις τον Pete. Πρέπει να τον σκοτώσεις.»

Κατακλείδα; Ένα πολύ δυνατό επεισόδιο, από αυτά που θέλουμε να βλέπουμε στο The Walking Dead. Γρήγορη εξέλιξη στην υπόθεση, ένταση, δράση, δύο θάνατοι, και πολύ ζουμί για το μέλλον. Όχι μόνο το βραχύ, αλλά και το άμεσο μέλλον.
Περιμένουμε να δούμε την ηγεσία του Glenn στους ανιχνευτές εφοδίων, την ηγεσία του Abraham στην κατασκευή του τείχους, την ηγεσία του Daryl στην αναζήτηση επιζώντων, την ηγεσία του Rick σε όλη την Alexandria αρχικά για το τι θα κάνει με τον Pete κυρίως ως αστυνόμος και μετέπειτα ως κυβερνήτης όλης της λειτουργίας της κοινότητας.
Η θείτσα Deanna ήδη καταλαβαίνει πως έρχεται η αρχή του τέλους της, αλλά σίγουρα θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει την όποια ηγεσία κατέχει.

Τελικά, όντως έρχονται μεγάλα πράγματα, όπως μας είπε η ταμπέλα του εμπορικού κέντρου. Κι αν θεωρήσουμε πως οι Νότιοι είναι οι δικοί μας (από Georgia μεριά) και οι Βόρειοι είναι οι Αλεξανδρινοί, ο εμφύλιος δεν θα αργήσει να έρθει.

Ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Aurora Speeder. 
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.