Review 5x16 "Conquer" (PART 1/2)

Φτάσαμε στο πολυαναμενόμενο φινάλε και η παραγωγή μάς παρέδωσε ένα χορταστικό επεισόδιο. Κατ'αρχάς, όλοι ξέρουμε ότι το επεισόδιο καθαρό δεν ήταν 90 λεπτά, αλλά 63. Πρόκειται για ένα επεισόδιο που δεν έχει συνταρακτικές εξελίξεις, αλλά πολλές, μικρές άλλα σημαντικές εξελίξεις και η υπόθεση τρέχει συνεχώς. Μετά το τέλος του επεισοδίου είδα και το Talking Dead, το οποίο μας έλυσε αρκετές απορίες και μας έδωσε πολλά στοιχεία, άλλα χρήσιμα κι άλλα εντελώς πληροφοριακά. Ένα από αυτά ήταν ότι την Κυριακή, εκτός από τα γενέθλια του Scott Wilson, ο οποίος έκλεισε τα 73, ήταν και τα γενέθλια του πατέρα της Melissa McBride, ο οποίος έκλεισε τα 80 του χρόνια και ήταν αυτός που παρότρυνε την ηθοποιό να πάει στην audition για τον ρόλο της Carol. Εννοείται ότι είναι και φανατικός της σειράς!

Ξεκινώντας, βλέπουμε τα -κλασικά- στιγμιότυπα από προηγούμενα επεισόδια που θα χρειαστούμε σε αυτό κι αμέσως μετά βλέπουμε τον Morgan (oh, yeah!) να ξυπνάει στο πίσω κάθισμα ενός τρακαρισμένου αυτοκινήτου, κοιτάζει το παιχνίδι του γιου του και χαμογελάει, κι αμέσως φτιάχνει καφέ. Μάλλον, ό,τι κοντινότερο υπάρχει σε καφέ. Τότε έρχεται ο πρώτος νεαρός με το W χαραγμένο στο μέτωπο σημαδεύοντας τον φίλο μας με το όπλο του. Ο Morgan χαλαρός δείχνει τις καλές του προθέσεις, λέγοντας ότι μπορεί να κατεβάσει το όπλο και τον ρωτά τι είναι το W. όπως μάθαμε, πρόκειται για μια παλιά ιστορία από την εποχή του πρώτου αποικισμού της Αμερικής από τους Ευρωπαίους, όπου οι άποικοι εξαγόρασαν τους ιθαγενείς να σκοτώσουν όλους τους λύκους στην περιοχή. Προφανώς πλέον δεν υπάρχουν λύκοι στην φυσική πανίδα της περιοχής, γι' αυτό και οι δικοί μας τόσο καιρό δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στις προειδοποιήσεις «Wolves not far». Ταυτόχρονα, ομολογεί -ουσιαστικά- ότι εκτελούν όποιον συναντάνε, λεηλατούν καταυλισμούς και στήνουν παγίδες και δηλώνει την επιθυμία να κλέψει όλα τα υπάρχοντα του Morgan και να σκοτώσει και τον ίδιο. Είναι αξιολάτρευτο το κοντινό πλάνο στον Morgan, που από πράος και ήρεμος αρχίζει να νευριάζει και σκοτεινιάζει το βλέμμα του. Επιτίθεται από πίσω ο συνεργάτης του νεαρού, αλλά ο Morgan έχει αποφοιτήσει από σχολή τζεντάι και τους ρίχνει ένα πολύ καλό χέρι ξύλο.
Αμέσως, τους στοιβάζει στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και βαράει την κόρνα, αλλά εδώ έχουμε πληροφορία που μάθαμε απ'το Talking Dead δια στόματος του ίδιου του Lennie James. Ο Morgan σ'αυτή τη σκηνή δεν πάτησε την κόρνα για να τραβήξει ζόμπι και να φαγωθεί το δίδυμο. Το έκανε για να βεβαιωθεί πως δεν υπήρχαν άλλοι συνεργάτες τους τριγύρω ή ότι δεν υπήρχαν άλλα ζόμπι, κυρίως επειδή ήδη του είχε πει ο νεαρός ότι συνήθιζαν να στήνουν παγίδες. Το γιατί αποφάσισε να τους αφήσει, θα το μάθουμε αργότερα στο επεισόδιο.

Τίτλοι τέλους και αμέσως βλέπουμε τον Daryl στην μηχανή του με τον Aaron να τον ακολουθεί. Ήρθε η ώρα να θυμηθούμε ένα meme που είχε βγει για τον Daryl Dixon που έλεγε ότι είναι τόσο badass, που στη μέση μιας αποκάλυψης ζωντανών νεκρών όπου η σιωπή είναι πολύτιμη, ο τύπος κυκλοφορεί με μεγάλου κυβισμού -και φασαριόζα- μηχανή. Μακάρι, γιατί έχει ένα μέτριο σερί εμφανίσεων ο Daryl και περιμένουμε πιο πολλά απ'αυτόν, διότι τα έχει τα πιο πολλά.

Μεταφερόμαστε στον Rick, που ξυπνάει μετά τον καυγά. Αυτό που λέει στη Michonne πρέπει να το κρατήσουμε. Νιώθει σαν να είναι στο βαγόνι. Ενώ έχει τελειώσει το σκηνικό, εκείνος νιώθει ακόμη εγκλωβισμένος. Η Michonne, από την άλλη, του την λέει επειδή την άφησε στην απέξω και δεν της είχε πει τίποτα για τον Pete και την πρόθεσή του να τον σκοτώσει.
Φοβόμουν την αντίδραση της Michonne, και πράγματι δεν είχα καταλάβει για ποιον ακριβώς λόγο είχε χτυπήσει τον Rick, αλλά από την πρώτη της κιόλας σκηνή η τύπισσα δεν απογοητεύει και δίνει τα σωστά δείγματα.
Μπαίνουν οι Abraham, Glenn και Carol, όπου ο Abe είναι ακράδαντα με το μέρος του Rick (χαρακτηριστικό ότι λέει στον Glenn «Ας δοκιμάσουν να διώξουν τον Rick»), η Carol υποκρίνεται μπροστά στους άλλους και προτείνει στον Rick να αρχίσει να βάζει νερό στο κρασί του για ν'αφομοιωθεί στην κοινότητα. Της βγάζουμε το καπέλο, διότι η τύπισσα το παίζει άριστα! Glenn και Michonne επιμένουν πως πρέπει να βρεθεί μια λύση κι ότι μπορούν να τους πείσουν με τα λόγια, αλλά ο Ρίκαρος έχει και plan B. Να τους επιτεθούν με γυμνά χέρια και μαχαίρια και να καταλάβουν την εξουσία με τη βία.
Από εδώ κρατάμε και τη φράση της Carol «Αυτοί οι άνθρωποι είναι παιδιά και στα παιδιά αρέσουν τα παραμύθια». Σε λίγο θα μας πει ότι ο Sam της ζήτησε τρομακτική ιστορία για το Halloween και του είπε ό,τι του είπε εκείνο το βράδυ στο οπλοστάσιο.

Περνάμε στη σκηνή της Maggie με την Deanna, μέρος της οποίας είχαμε δει και στο ένα sneak peak. Η Deanna την έχει δει πολύ αρχηγός και νομίζει πως το ότι πέθανε ο γιος της την καθιστά πιο δυστυχισμένη απ'τους δικούς μας. Απορώ πώς η Maggie κρατήθηκε και δεν ξέσπασε λέγοντάς της μέρος όσων έχουν περάσει και να της κοπανήσει κι ένα «Άσε μας, κουκλίτσα μου» στο τέλος (αν όχι και μια ανάποδη) και να σηκωθεί να φύγει. Αντίθετα, της είπε το σημαντικότερο: «Αφήνεις τον Ρικ να μείνει και μένουμε όλοι μας». Ο Reg φαίνεται να πιστεύει στη συνεργασία και να είναι αισιόδοξος για την βραδινή συνάντηση όλων των κατοίκων, φέρνοντας ως παράδειγμα την επιβίωση των ανθρώπων των σπηλαίων. Θέλει να πει ότι οι δικοί μας ήταν άπλυτοι κι αξύριστοι κι έμοιαζαν σαν άνθρωποι των σπηλαίων ή είναι η ιδέα μου;

Μετά έχουμε τη σκηνή της Sasha, η οποία έχει ανοίξει έναν μεγάλο λάκκο, έχει πετάξει μέσα τα πτώματα που εκτέλεσε έξω απ'τον φράχτη και μετά ξάπλωσε κι η ίδια πάνω τους ως μια ένδειξη ότι θέλει να πεθάνει κι εκείνη, να γίνει ένα μ'αυτούς. Η αλήθεια είναι ότι η Sasha δείχνει εδώ και καιρό ότι έχει κουραστεί από την κατάσταση και από την ίδια τη ζωή της. Μετά τον θάνατο του Bob, της Beth και ιδιαιτέρως του αδερφού της, φαίνεται να έχει πάρει ένα μονοπάτι που δεν θα την οδηγήσει σε ξέφωτο, αλλά μάλλον σε βούρκο. Έχει ήδη ψάξει να βρει τη λύτρωση κι αυτό δεν έχει συμβεί ούτε στην προσπάθεια ν'απομονωθεί από τους υπόλοιπους, ούτε στο να ξεσπάσει σκοτώνοντας μανιωδώς ζόμπι με την φαντασίωση να τα σκοτώσει όλα. Η αλήθεια είναι ότι μεγαλύτερη γαλήνη απ'τον θάνατο δεν υπάρχει, ειδικά υπό τις δεδομένες συνθήκες επιβίωσης, αλλά η Sasha είναι σίγουρα από αυτούς που τα παρατάνε ή είναι από αυτούς που γίνονται στήριγμα και για τους άλλους; εδώ έχουμε cliffhanger για την επόμενη σεζόν.

Ξαναπάμε στον Aaron και τον Daryl, οι οποίοι ακολουθούν τα ίχνη κάπου και ο δεύτερος ρωτάει αν έχουν διώξει ποτέ κάποιον απ'την κοινότητα. Ο πρώτος μας ενημερώνει ότι ήταν τρία άτομα στις αρχές που στήθηκε η κοινότητα: 2 άντρες και μια γυναίκα. Μας λέει πως είχε νιώσει πάρα πολύ άσχημα που ο ίδιος τους είχε πάει μέσα κι ο ίδιος αναγκάστηκε να τους ξαποστείλει κι ότι δεν θέλει να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Χμ... Λέτε αυτοί οι δύο να έγιναν οι Wolves; Μήπως γι' αυτό τα ζόμπι γύρω απ'την κοινότητα έχουν αυξηθεί τελευταία, όπως μας είπε στο προηγούμενο επεισόδιο ο Aaron;
Εκείνη τη στιγμή βλέπουν κι έναν κοκκινοσκουφίτσο επιζώντα και τον ακολουθούν, οπότε δεν θα μάθουμε παραπάνω γι'αυτούς προς το παρόν.

Ξαναπάμε στην Carol και τη «Λιακάδα της», τον Rick, όπου η θεία στηρίζει τον Rick και τον ενθαρρύνει και επειδή θεωρεί πως ο χτεσινός καυγάς έγινε για καλό, και επειδή θεωρεί πως αυτοί οι άνθρωποι είναι ανίκανοι να ηγηθούν και να επιβιώσουν. Του ξαναδίνει όπλο και όλοι ξέρουμε πως, ακόμη κι αν ο Rick πει στους υπόλοιπους δικούς μας πώς και τι συνέβη, πάλι οι δυο τους είναι αρκετοί για να κάνουν μπάχαλο εκεί μέσα και να ξαναεπιβιώσουν. Νομίζω πως η Sophia είναι περήφανη για τη μητέρα της.

Πάμε στον Glenn και τη Maggie, όπου ο πρώτος είναι σκεφτικός κι ανήσυχος, κι η δεύτερη έχει επιδοθεί σε προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Rick. Ο Glenn βλέπει τον Νικολάκη να το σκάει κι αποφασίζει να ακολουθήσει και προφανώς επέλεξε επίτηδες το συγκεκριμένο σημείο για να τον δει ο Glenn, αφού τον παρακολουθούσε από πριν.

Μετά βλέπουμε τον Gabriel να φεύγει απ'την κοινότητα άοπλος λέγοντας ότι «Ο λόγος του Θεού είναι η μόνη προστασία που χρειάζομαι». Ναι. Γι'αυτό οι δικοί μας κυκλοφορούν με μια βίβλο παραμάσχαλα.

Πάμε στον διάλογο των Rick και Carl, όπου ο μικρός λέει στον πατέρα του πράγματα που ξέρει, αλλά αλλιώς είναι να τα ακούει απ'τον μικρό. Τους χρειάζονται στην κοινότητα και χωρίς αυτούς θα πεθάνουν. Και το ξέρουν κι οι ίδιοι και θέλουν μέσα τους να βρεθεί μια λύση. Κι όταν ο Rick λέει ότι ίσως δεν τους γίνει πλήρως κατανοητό με τα λόγια, άρα και θα χρειαστούν άλλου είδους πράξεις, προς τιμήν του ο μικρός είναι ετοιμοπόλεμος. Άντε μπράβο, γιατί πολύ έχει τσιλημπουρδίσει ο Carl.

Ξαναπάμε στο δίδυμο Daryl-Aaron, όπου ο πρώτος θέλει να συνεχίσουν να αναζητούν τον επιζώντα κι ο δεύτερος θέλει να ανοίξουν τα containers που βλέπουν για να πάρουν το φαγητό. Όπως είπε ο Daryl, «Πρέπει να συνεχίσουμε να ψάχνουμε για καλούς ανθρώπους με τόσους κακούς που κυκλοφορούν» κι ο Aaron του απαντάει «Ναι, αλλά πρέπει κάτι να τους ταΐσουμε». Πολύ εύκολο δεν είναι; ο Daryl βλέπει πάνω στα μέταλλα κάποια περίεργα σημάδια, αλλά πριν προλάβει να πει κάτι, ο Aaron έχει ανοίξει μια καρότσα και μαζί της άλλες 4 απ'τις οποίες βγαίνουν όχι κονσέρβες, αλλά μπόλικα μπόλικα ζόμπι. Καταφέρνουν να ξεφύγουν , ώσπου βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο σ'ένα αυτοκίνητο με τα ζόμπι να τους έχουν εγκλωβίσει εκεί μέσα. Πολύ αργά, αλλά μέσα στο αυτοκίνητο ο Aaron βρισκει ένα τσαλακωμένο σημείωμα που λέει «Έρχονται κακοί άνθρωποι. Μην μείνετε». Τέτοια ώρα...

Επιστρέφουμε στην Αλεξάνδρεια, όπου η Carol πήγε προαγωγή και τραμπουκίζει τον πατέρα, τον Pete. Εκτός του ότι η Carol έχει απόλυτο δίκαιο που του λέει ότι θα μπορούσε κάλλιστα να τον σκοτώσει επί τόπου και να πει ότι της επιτέθηκε ενώ εκείνη ήθελε απλώς να του πάει φαγητό, το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι ο Corey Brill είναι πολύ πιο ψηλός και μεγαλόσωμος απ'την Melissa McBride, κι όμως εκείνη τον τρομοκράτησε για τα καλά, και όντως θα μπορούσε κάλλιστα να τον είχε σκοτώσει. Αυτή η σκηνή, όπως μας είπε η Melissa McBride, μαζί με την σκηνή της με τον Andrew Lincoln πιο πριν (η σκηνή με τη «Λιακάδα») ήταν από τις αγαπημένες της σε όλη τη σεζόν όταν τις γύριζαν, διότι ήταν πολύ σουρεαλιστικές και σχεδόν χιουμοριστικές.
Ποιος δεν λάτρεψε, όμως, τη φράση της «Είσαι μικρός, ασήμαντος και τιποτένιος. Και σ'αυτόν τον κόσμο γίνεσαι ακόμη πιο αδύναμος». Πάρε και τα λεκτικά uppercut, Πιτάκο.

Ξαναβγαίνουμε απ'τις λαμαρίνες, όπου ο Λάκης (ο Νικολάκης, ντε) είναι άμπαλος σκοπευτής και ευτυχώς πυροβολεί τον Glenn στον ώμο. Τώρα που ο Glenn μπήκε σε full Shane mode να δούμε τι θα γίνει.

Πάμε στον Rick, ο οποίος έχει βρει τη Jesse, η οποία με τη σειρά της μας το ξαναπαίζει μυξοπαρθένα και δεν θέλει να τους δουν να μιλάνε. Ο Rick της λέει πως δεν μετανιώνει για ό,τι έκανε, ό,τι κι αν γίνει από 'δώ και πέρα, κι εκείνη, αφού για ακόμη μια φορά άκουσε αυτό που ήθελε ν'ακούσει του είπε ότι είχε δίκαιο. Νομίζω πως ούτε η Lori δεν έκανε τόσο τη δύσκολη. Δεν θα το συζητήσω κάν για την Andrea και τη Maggie.

Ξαναπάμε στον Daryl, ο οποίος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ζωή που του αρμόζει είναι αυτή εκεί έξω, στον κίνδυνο και τα ρίσκα, κι ότι μέσα στην κοινότητα νιώθει εγκλωβισμένος. Να και κάτι που δεν είχαμε καταλάβει! Κάνει το τσιγαράκι του κι ετοιμάζεται να κινδυνεύσει τη ζωή του για να σώσει τον Aaron κι εκείνος, προς μεγάλη του τιμή, του λέει ότι είναι μαζί κι ότι θα κινδυνεύσουν παρέα. (Μυρίζομαι bro-mance;)
1... 2... Morgan! Ο τυπάρας τούς έσωσε και όλοι μαζί κατάφεραν να ξεφύγουν. Ο Daryl ρωτάει για ποιον λόγο τους βοήθησε, ο Morgan απάντησε «Επειδή κάθε ίχνος ζωής είναι πολύτιμο πια». Να γιατί δεν χτύπησε πριν την κόρνα για να προσελκύσει ζόμπι και γιατί δεν σκότωσε τους επίδοξους θηρευτές του. Και, αυτομάτως, μας λύνεται και η απορία για το αν ο Morgan έχει επιστρέψει ως καλός ή ως villain, κάτι που ακούστηκε αρκετά (μέχρι που υπήρξαν θεωρίες πως τα χαραγμένα W ίσως είναι M) και προσωπικά δεν θα με χαλούσε καθόλου αν συνέβαινε.
Ο Aaron προσκαλεί τον Morgan να τους ακολουθήσει στην Αλεξάνδρεια, αλλά εκείνος τους ζητάει οδηγίες για να πάει στην Washington. Δίνει τον χάρτη στον Daryl, όπου εκείνος βλέπει πάνω το σημείωμα του Abe στον Rick. Απ'το βλέμμα του Daryl καταλαβαίνουμε πως κατάλαβε ποιος είναι, αλλά κι ο Norman Reedus στο Talking Dead μάς επιβεβαίωσε ότι προφανώς ο Rick έχει μιλήσει με τον Daryl και του έχει πει για κάποιον Morgan που γνώρισε όταν βγήκε απ'το νοσοκομείο κι ότι από εκείνον είχαν προμηθευτεί το mini οπλοστάσιο στον τρίτο κύκλο για ν'αντιμετωπίσουν τον Κυβερνήτη.

Ξναβλέπουμε τον Gabriel, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να πεθάνει, αλλά όταν ο ζομπαίος τού επιτίθεται, εκείνος τον αποκεφαλίζει. Αν αποφάσιζε να πάψει να γκρινιάζει, αλλά να γίνει άνθρωπος, τι καλά που θα ήταν!

Πάμε στον Abraham, που πήρε και λουλούδια να τα πάει στην κλινήρη Tara, αλλά η Rosita τον αναγκάζει να μιλήσει με τον Κεφτέ. Ο Eugene, προς και δική του τιμή, παραδέχεται τα λάθη του, παραδέχεται πόσο λάθος είχε σε όσα είχε πει στην Tara και ζητάει συγνώμη απ'τον Abe, αλλά έχει δίκαιο όταν του λέει ότι «Το χρειαζόσουν αυτό το ψέμα», διότι μ'αυτό το ψέμα συνέχισε τη ζωή του ο Abraham και δεν αυτοκτόνησε όταν το ήθελε. Μετά και τη συγνώμη του Abe που παραλίγο να σκοτώσει τον κεφτέ, μπορούμε να πάμε παρακάτω.


Επιστρέφει στην κοινότητα κι ο Gabriel, και κάνει τη μέγιστη μαλακία του ν'αφήσει την πόρτα ανοιχτή. 
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.