Review 5x16 "Conquer" (PART 2/2)


Ξανά στον Glenn, ο οποίος τις ρίχνει αβέρτα στον Λάκη, κι αν ο άλλος δεν του πίεζε την πληγή, ο Λάκης θα είχε μαζέψει και για του χρόνου. Μέχρι που φεύγει και αφήνει τον Glenn έρμαιο μερικών ζόμπι.

Πίσω στη Michonne και τον Rick, όπου ο μεγάλος λέει όλη την αλήθεια για τα όπλα, κι εκείνη του λέει ότι τον έριξε ξερό για το δικό του καλό κι όχι των Αλεξανδρινών. Του λέει πως ό,τι κι αν κάνει θα είναι μαζί του, αλλά τρέφει κι εκείνη την ψευδαίσθηση πως δεν χρειάζονται όπλα εκεί μέσα, ούτε κι εκείνη το σπαθί της (yeahright!). Του λέει κι ότι θα βρουν τρόπο να το λύσουν και τον συμβουλεύει να μην προκαλέσει ο ίδιος τίποτα διότι όλο και κα΄τι θα προκύψει. Σ'αυτά τα τελευταία έχει απόλυτο δίκαιο. Πάντα κάτι συμβαίνει (είναι και το season finale, εξάλλου) και πάντα με κάποιον τρόπο ο Ρίκαρος πάντα κερδίζει στο τέλος.


O Rick της δίνει το όπλο του κι εκείνη δεν το παίρνει, ίσως επειδή ο Rick θα το χρειαστεί.
Αμέσως έχουμε την ανάμνηση του Rick απ'τα λόγια του Bob απ'την «βόλτα» που είχαν κάνει στην πόλη κοντά στην εκκλησία, τότε που ο Bob έλεγε πως δεν είναι αυτός ο πραγματικός κόσμος, αλλά ένας απλός εφιάλτης. Κι ότι οι εφιάλτες τελειώνουν. Γι'αυτό ο Bob πίνει μπύρες με τον Hershell τώρα κι ο Rick αρματώνεται κανονικά με ό,τι όπλα έχει. Πόσο κρίμα που αναγκάζεται να μην κουβαλάει τη ματσέτα. Του πάει πολύ αυτό το όπλο.

Και τότε βλέπει την ανοιχτή πόρτα, βρίσκει πάνω της τα αίματα και την κλειδαμπαρώνει ακολουθώντας τα αίματα στην άσφαλτο.

Μεταφερόμαστε τον ναΐσκο που έχουν φτιάξει όπου η Sasha ζητάει τη βοήθεια του Gabriel, αλλά εκείνος ξεσπάει εναντίον της λέγοντάς της πως δεν της αξίζει να ζει λόγω των αμαρτιών της κι ότι σε κανέναν τους δεν αξίζει να ζει επειδή είναι όλοι τους αμαρτωλοί. Μήπως θες και να τους ρίξουμε στην πυρά σαν τις μάγισσες στον Μεσαίωνα; Η Sasha καλά κάνει και του επιτίθεται διότι έπρεπε επιτέλους από κάποιον να τις μαζέψει.

Πάμε στο παρεάκι στη φωτιά, όπου η Deanna θεωρεί πως το να το παίζει αφεντικό την βοηθάει σε κάτι. Οι Αλεξανδρινοί περιμένουν ν'ακούσουν ό,τι έχουν να πουν οι δικοί μας και εκείνοι ξεκινούν ένας-ένας να τους λένε τις απόψεις τους με εναλλασσόμενα πλάνα από τα υπόλοιπα μέτωπα. Πρώτη η Michonne τους λέει πως αν θέλουν να επιβιώσουν πρέπει να γίνουν σαν τον Rick τη στιγμή που η Sasha τις ρίχνει στον Gabriel, o Glenn στον Λάκη κι ο Ρίκαρος στο ένα ζόμπι από αυτά που έχουν μπει στην κοινότητα.
Η Carol παίζει καλά τον ρόλο της λέγοντας πως άνθρωποι αδύναμοι σαν εκείνη και τους Αλεξανδρινούς χρειάζονται τον Rick για να τους προστατεύει και το ξύλο αλλού συνεχίζεται κανονικά.
Ο Abraham, σταθερή αξία, τους λέει στα μούτρα ότι δεν έχουν ιδέα για το τι συμβαίνει και ποιοι κυκλοφορούν έξω, ενώ ο Ρίκαρος τα ξέρει κι απ'την καλή κι απ'την ανάποδη, ενώ ο Rick σκοτώνει το ζόμπι και οι Wolves έχουν επιβιώσει και σκοτώνουν τον κοκκινοσκουφίτσο, ο οποίος φαίνεται να ήταν από τους ανθρώπους που άξιζαν να ενταχθούν στην κοινότητα.
Η Maggie κάνει πολύ σωστή επιλογή των λόγων της και λέει πως όπως κι αν συναντήθηκαν, έχουν πλέον γίνει οικογένεια και ούτε μπορούν να τη διαλύσουν ούτε θέλουν κι ότι αντιθέτως, θέλουν να γίνουν μέλη αυτής της οικογένειας. Και μ'αυτά τα λόγια η Deanna μιλάει για την επίσκεψη του Gabriel και όσα της είχε πει κι ότι σχεδόν δικαιώθηκε διότι την επόμενη μέρα ο Ρίκαρος σάπισε στο ξύλο τον Pete και τους απείλησε με όπλο. Όχι, θα καθόταν να σε κοιτάζει. Κοινώς, τους είπε απέξω-απέξω ότι ο Rick ήταν επικίνδυνος κι ότι πράγματι θα έπρεπε να τον διώξουν.

Ο Glenn, όμως, έχει βάλει κάτω τον Λάκη και τον απειλεί με το όπλο. Ο Λάκης παρακαλάει για τη ζωή του και λέει ότι δεν ανήκει εκεί έξω, ενώ ο Glenn είναι έτοιμος να πυροβολήσει και τελικά δεν το κάνει.
Παρόμοιο σκηνικό και με τη Sasha, που στο τσακ την πρόλαβε η Maggie πριν εκτελέσει τον παπά, με τη διαφορά ότι ο παπάς έχει τύψεις για το ποίμνιό του -ίσως και όχι μόνο- και παροτρύνει τη Maggie να αφήσει τη Sasha να τον σκοτώσει.
Την ίδια στιγμή οι Wolves ενεργοποιούν ένα πολύ έξυπνο σύστημα «τακτοποίησης» των ζομπιών τους στην παγίδα με φώτα και δυνατή μουσική. Τελικά, είναι μετρήσιμοι αντίπαλοι τα παλικαράκια με το W.
Ταυτόχρονα, ο Ρίκαρος έχει πάρει στον ώμο το ζόμπι και το πήγε στην παρέα για μεζέ κι αρχίζει άλλον ένα μοναδικό μονόλογο. «Δεν το έφερα εγώ. Μπήκε μέσα από μόνο του. Πάντα θα μπαίνουν. Και οι ζωντανοί και οι νεκροί. Διότι είμαστε εμείς εδώ. Κι όσοι είναι εκεί έξω, θα μας κυνηγήσουν, θα μας βρουν, θα προσπαθήσουν να μας χρησιμοποιήσουν και να μας σκοτώσουν. Όμως εμείς θα τους σκοτώσουμε πρώτοι. Θα επιβιώσουμε. Θα σας δείξω πώς. Σκεφτόμουν το πόσους από εσάς έπρεπε να σκοτώσω για να σώσω τις ζωές σας. Όμως δεν θα το κάνω γιατί εσείς θα αλλάξετε. Δεν μετανιώνω για όσα είπα χτες βράδυ, αλλά που δεν τα είπα νωρίτερα. Δεν είστε έτοιμοι, αλλά πρέπει να γίνετε. Η τύχη γυρνάει την πλάτη.» Με λίγα λόγια, τους είπε ότι αν δεν τον ακούσουν κι αν δεν φροντίσουν να τους παραδώσουν κάθε εξουσία και να πάρουν κανένα μάθημα επιβίωσης, θα καταλήξουν όλοι στην ίδια μπυραρία με τον Bob και τον Hershell.
Fan fact: ο Andrew Lincoln είπε πως αυτός ο μονόλογός του ήταν από τους αγαπημένους του στη σειρά και ότι του θύμισε τον μονόλογο «This isn't a democracy». Δώστε Rick-tatorship στον λαό! Αγοράζουμε!
Κατά τη διάρκεια του μονολόγου του Ρίκαρου έχουν σημασία τα εναλλασσόμενα πλάνα απ'τον Carl με τη Judith, τον Glenn που επιστρέφει στην κοινότητα μαζί με τον Λάκη, τους Maggie, Sasha και Gabriel, οι οποίοι προσεύχονται παρέα, τις Tara και Rosita όπου η πρώτη έχει βρει τις αισθήσεις τις κι ελπίζουμε να είναι έτοιμη για μακελειό και τους Wolves, οι οποίοι έχουν βρει το σακίδιο του Aaron και κοιτάζουν τις φωτογραφίες. Μόνο που αυτή τη φορά έχει και φωτογραφίες των επιζώντων, μεταξύ αυτών και του Rick Grimes με τον Carl. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι θα προσπαθήσουν να επιτεθούν στην Αλεξάνδρεια στην επόμενη σεζόν.

Εκεί ήρθε ο Pete ντίρλα μεθυσμένος και με το κατάνα της Michonne έσφαξε τον Reg, ο οποίος πέθανε σε μια λίμνη αίματος στην αγκαλιά της Deanna. Δεν μας έπεισαν, αλλά το καλό είναι πως κατευθείαν όρμησε στον Pete ο Abraham και του κρατούσε το κεφάλι κάτω (πιο σταθερή αξία πεθαίνεις) κι η Deanna έδωσε την έγκρισή της στον Rick να τον σκοτώσει. Άλλο που δεν ήθελε, πήγε από πάνω και μ'εκείνο το ανατριχιαστικά κενό βλέμμα... μπαμ!
Μόνο που εκείνη τη στιγμή ακούστηκε μια γνώριμη φωνή να λέει τ'όνομά του. Aaron και Daryl έχουν φέρει τον Morgan στην Αλεξάνδρεια κι ο Rick ταραγμένος δεν ξέρει πώς ν'αντιδράσει. Το συζήτησε κι ο Lennie James εχθές, ότι είναι μεγάλη απογοήτευση να βλέπει τον Rick σ'αυτή την κατάσταση, αλλά δεν ξέρουμε πώς θ'αντιδράσει. Θα εκπλαγεί και θα τον ακούσει, θα προσπαθήσει να τον βοηθήσει να δει πιο θετικά την όλη κατάσταση ή θα εναντιωθεί; Απ'την άλλη μεριά, πώς θ'αντιδράσει ο Rick; Μέχρι στιγμής, η πρώτη αντίδραση ήταν πάνω από θετική, αφού ο Rick μόνο που δεν δάκρυσε όταν είδε τον Morgan μπροστά του. Μήπως ο Morgan αλλάξει μυαλά όταν ακούσει πόσα έχουν περάσει οι δικοί μας;
Επίσης, αυτή η συνάντηση μου θύμισε τη συνάντηση των δύο στην τρίτη σεζόν. Μόνο που τώρα έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι. Ο Morgan είναι ο ήρεμος και ισορροπημένος κι ο Rick φαίνεται να μην καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω του.
Στο Talking Dead ο Lennie James μίλησε εκτενώς για την απόφαση του Morgan να βρει τον Rick, κι ο λόγος που τον ώθησε ήταν τόσο απλός και προφανής, που κανείς μας δεν τον σκέφτηκε ποτέ. Ο Morgan έχει χάσει τους φίλους, τους γνωστούς και -πάνω απ'όλα- την οικογένειά του. Ο Rick είναι ο μόνος άνθρωπος που γνωρίζει πια και, όχι τόσο για να μην είναι μόνος, αλλά επειδή δεν μπορεί να επιβιώσει για πολύ μόνος, θεώρησε πως έπρεπε να βρεθεί με έστω ένα οικείο πρόσωπο. Όπως όταν χάθηκε η ομάδα μας και η πρώτη προτεραιότητα ήταν να ξανασμίξουν, όπως όταν ο Rick συνήλθε απ'το κόμμα κι έψαξε την οικογένειά του, όπως θα έπρεπε να είχε κάνει απ'την αρχή και να είχε ακολουθήσει τον Rick στην τρίτη σεζόν, όπως δήλωσε στην εκπομπή.

Στο τέλος, για εμάς τους τυχερούς που δεν το είδαμε από ελληνικό κανάλι βράδυ Δευτέρας αλλά ξημερώματα κατευθείαν από το AMC, είδαμε μια «κρυμμένη» σκηνή που μας λέει πάρα πολλά για το μέλλον.
Η Michonne έχει καθαρίσει το κατάνα της κι ετοιμάζεται να το κρεμάσει ξανά στον τοίχο. Τελευταία στιγμή μετανιώνει, το βάζει στο θηκάρι και ξανά στην πλάτη της. Η ικανοποίηση που νιώθει με το σπαθί ξανά πάνω της μας ανατριχιάζει και ανυπομονούμε να τη δούμε να κάνει τα χορευτικά της. Σχεδόν μπορούσα ν'ακούσω τα λόγια του Abraham ν'αντοιχούν στ'αυτιά μου. «Ακόμη κι όταν δεν είναι στην πλάτη σου, πάντα το κουβαλάς. Πρέπει να προσέξεις να μην συνηθίσεις το να μην το χρησιμοποιείς». Μετά κι απ'την ανάγκη της να πυροβολήσει τα ζόμπι όταν βρήκε τη Sasha στο δάσος περιμέναμε ότι αυτή η στιγμή θα ερχόταν, αλλά δεν το περίμενε η ίδια.
Επίσης, κάτι άλλο ενδιαφέρον που έμαθα είναι ότι ένα διακοσμητικό που φαίνεται στο βάθος, σαν μικρογραφία μήλου, λέγεται ότι είναι οκτάγωνο, το οποίο είναι σύμβολο αναγέννησης ή μετάβασης. Η κοινότητα σίγουρα θ'αναγεννηθεί, αφού όλοι θα υιοθετήσουν έναν πιο κατάλληλο στις περιστάσεις τρόπο ζωής κι η μετάβαση θα έρθει στην ομάδα, η οποία επίσης θα υιοθετήσει έναν τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής, αφού πια και δεν θα είναι στον δρόμο, και θα πρέπει να διδάξει πολλά πράγματα σε άλλους.
Αμέσως μετά, επιστρέψαμε στην παγίδα με τα containers, όπου ο κοκκινοσκουφίτσος έχει γίνει ζόμπι και περιφέρεται μέσα στον προαύλιο χώρο, και όπως ανοίγει το πλάνο βλέπουμε πως πάνω στο αυτοκίνητο που είχαν εγκλωβιστεί οι Aaron και Daryl είναι γραμμένο με λευκά γράμματα «Wolves not far». Το παράδοξο εδώ είναι πως τα γράμματα είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που είχαμε δει στο Whiltshire Estates (στο επεισόδιο 05x09). Ο Morgan δεν μπορεί να το έχει γράψει διότι δεν γνώριζε για αυτούς στο Whitlshire, χώρια ότι πήγαν πρώτα οι δικοί μας εκεί και δεν ξέρουμε καν αν ακολουθούσε ως εκεί ο Morgan. Άρα; Μήπως το γράφουν οι ίδιοι οι Wolves; Μέχρι τώρα έχουν δείξει κάθε πρόθεση να δείξουν ότι είναι στην περιοχή και πως ό,τι κινείται, εκτελείται. Άλλο ένα ερώτημα που περιμένουμε να απαντηθεί.

Καλό καλοκαίρι σε όλους και τα ξαναλέμε τον Οκτώβριο.

Ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Aurora Speeder
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.